Zahvaljujući civilizacijskom napretku stanovništvo zemalja svijeta svake je godine sve starije. Treća životna dob, stoga, postaje ravnopravno razdoblje u životu čovjeka. Ipak, u društvu još uvijek postoje određene stigme kada je riječ o kategoriji građana koju nazivamo starijima. Stupanj razvoja društva, kažu stručnjaci, najuočljiviji je upravo u stavu društva prema svojim umirovljenicima.

Jer, i starost, kao i svako drugo životno doba, ima svoje specifičnosti, svoje prednosti i nedostatke, a pripadnici populacije pravo na zdrav i sretan život. Građani treće životne dobi, u tom smislu, trebaju u potpunosti participirati u  ekonomskom i društveno-socijalnom razvoju, ali i uživati sve napretke društva i blagostanja. Na žalost, prava starijih osoba, posebno u manje urbanim i ruralnim sredinama, još su uvijek vrlo često ignorirana, a oni ostavljeni na milost i nemilost života.  Želeći promijeniti percepciju javnosti, ali i senzibilizirati obitelji i lokalne zajednice za potrebe i probleme starijih osoba, članovi novogradiške Udruge za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja “POZITIVA”, krajem prošle, 2012.godine, u suradnji s Ministarstvom zdravlja , pokrenuli su projekt “Korak bliže osobama treće životne dobi”.

Projekt  će se, putem brojnih aktivnosti, provoditi i tijekom 2013.godine s ciljem povećanja dostupnosti stručnih informacija i savjeta za aktivno i zdravo starenje, kao i poboljšanja socijalizacije starijih osoba na području Nove Gradiške. Oko projekta “Korak bliže osobama 3.životne dobi” okupljen je stručni tim u sastavu dr.Igor Ferenčina, dr.Kristina Terzić.dipl.soc.radnica, Darija Pavlović, prof.psihologije, Ivana Tomić, te predsjednica Udruge, zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti, mr.spec.kliničke psihologije, Ljiljana Lukačević.

Osobama treće životne dobi, novogradiškim umirovljenicima , Pozitiva će se ove godine posvetiti  i kroz manifestaciju Dani otvorenih vrata. Naime, u prostoru novogradiške Udruge umirovljenika, danas ( srijeda, 12.lipnja ), u vremenu od 18 do 21 sat bit će organizirano zajedničko , međugeneracijsko druženje , kroz koje će oni stariji , nama mlađima, pokazati kako se može živjeti kreativno, kvalitetno i ispunjeno, čak i onda kada pređete 60-tu.

Jer, život, složit će se mnogi pripadnici treće životne dobi,  počinje odlaskom u mirovinu.A, vrijeme je na njihovoj strani!

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakTko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet
Sljedeći članakDan krađe: Nova Gradiška, Dragalić, Okučani