“U kućanstvu u kojem se loži krutim gorivima, dimnjačar će pregledati peć, očistiti dimnjak i izvaditi čađu iz taložnice, a to sve košta 70 kuna.”

Najmanje dva puta godišnje potrebno je obaviti čišćenje i kontrolu dimovodnih objekata na koje su priključene sobne peći, sve vrste peći i bojlera na plinska goriva, tvornički dimnjaci i svi priključni ložišni uređaji i trošila, kao i peći centralnog i etažnog grijanja na kruta i tekuća goriva, dok se taložionice čađi u dimovodnih objektima i ventilacijski kanali čiste najmanje jednom godišnje, a kontrola povrata dimovodnih plinova jedanput u dvije godine. Rokovi su to određeni odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova na koje su ovih dana podsjetili iz novogradiške Gradske uprave.

Kako je sezona grijanja pred nama građani, ne samo da imaju obvezu, nego su prije svega radi vlastite sigurnosti, obvezni provjeriti stanje dimnjaka i peći, koje obavljaju isključivo ovlašteni dimnjačari koncesionari.

Upravo su oni ti koji na svom koncesionarskom području, a u slučaju Nove Gradiške cijeli grad je jedno koncesionarsko područje, trebaju napraviti raspored pregleda i o tome obavijestiti sve korisnike usluga.

A oni su, pak, s druge strane, obvezni omogućiti redovno čišćenje i kontrolu dimovodnih objekata.

Pri tome je važno istaknuti kako ovlašteni dimnjačar ima iskaznicu koju izdaje Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada Nova Gradiška, a koju je obvezan pokazati tijekom obavljanja dimnjačarske usluge.

Uz opisane poslove, dimnjačari su dužni, na zahtjev vlasnika ili korisnika, obaviti i čišćenje peći i štednjaka u domaćinstvima te priključne cijevi tih peći ukoliko to vlasnik od njih zahtijeva, s tim da te usluge naplaćuju prema cjeniku dimnjačarskih usluga.

“Dimnjačarska služba je dežurna 24 sata i na poziv građana uvijek izlaze na teren.

Novogradiška služba ima koncesiju za cijeli Grad, ali po potrebi interveniraju i u okolnim općinama.

U kućanstvu u kojem se loži krutim gorivima, dimnjačar će pregledati peć, očistiti dimnjak i izvaditi čađu iz taložnice, a to sve košta 70 kuna.”, piše na stranicama novogradiške tvrtke za komunalne djelatnosti Eko-kong, koja između brojnih djelatnosti, obavlja i dimnjačarske usluge.

Prema njihovom javno dostupnom cjeniku, pojedinačne cijene za kućanstva iznose do 230, a za pravne osobe do 810 kuna.

Detaljan pregled cijena svake pojedinačne dimnjačarske usluge možete pogledati OVDJE.

Detaljan pregled cijena pojedinačnih dimnjačarskih usluga Eko-konga (Foto: Print Screen)

Izvor: SBplus
Foto: Ilustracija/Internet 

 

Komentari
Prethodni članakUčiteljica Blaženka i njezini učenici veselo koračaju kroz nove projekte
Sljedeći članakDanas iz Nove Gradiške kreće memorijalni maraton Nova Gradiška – Kruševo u čast Toši Proeskom