Hrvatska liga protiv raka od svog osnutka prije 45 godinu kao najstarija hrvatska udruga za borbu protiv raka na ovim prostorima učinila je ogroman doprinos u poboljšanju onkološke zaštite stanovništva u Hrvatskoj. Njene su aktivnosti i učinci po mišljenju mnogih stručnjaka veliki i često puta nezamjenjivi jer je mobilizirala ne samo brojne stručnjake iz onkologije i srodnih struka u borbi protiv raka , nego i intelektualnu elitu iz brojnih drugih područja

 Liga je od samog početka, shvativši značaj i ulogu medija pri prosvjećivanju stanovništva, ali i pri širenju informacija,  radila na edukaciji i zdravstvenom odgoju putem tiska i elektronskih medija. Prema statutu Udruge, zadaća Lige je, prvenstveno, pomoć zdravstvenoj službi i suradnja s drugim humanitarnim udrugama u sprječavanju nastanka, ranom otkrivanju i liječenju raka; volonteri i članovi Liga diljem Hrvatske kontinuirano djeluju i na podizanju zdravstvene prosvjećenosti stanovništva o raku i ukazivanju na mjere koje valja poduzimati u zaštiti okoliša radi preveniranja raka.Osim toga, članovi Lige stručno se usavršavaju na području onkologije, ali nastoje i putem redovitih edukativnih predavanja, upoznati s najnovijim znanstvenim trendovima u svim granama medicine.

Osnovna djelatnost Lige je i pružanje pomoći bolesnicima od raka, kao i članovima njihovih obitelji, prilikom ostvarivanja prava iz zdravstvene i socijalne skrbi.

Jedna od aktivnijih i najstarijih podružnica Lige svakako je i ona novogradiška, koja nosi ime uglednog liječnika, dr.Zorislava Slovića, stručnjaka koji je, sada već davne 1964.godine u današnjoj novogradiškoj Općoj bolnici osnovao kabinet za rendgen.Članovi novogradiške podružnice Lige, vođeni stručnom rukom predsjednika, dr.Dražena Oršulića i tajnice, Terezije Grgić, odavno su postali prepoznatljivi po brojnim, ne isključivo medicinskim aktivnostima kojima uspješno mobiliziraju i senzibiliziraju javnost.

Potvrđeno je to i jučer (29.veljače 2012.) na redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini koja je bila prilika za rezimiranje učinjenoga, ali i razmjenu iskustava s predstavnicima drugih, srodnih udruga.Liga za borbu protiv raka „dr.Zorislav Slović“ i u protekloj je godini uspješno surađivala s udrugama Ilco NG, “Kap ljubavi”, udrugom žena liječenih od bolesti dojke, Udrugom volontera, novogradiškim ogrankom Matice Hrvatske, udrugom “Hrabro dijete”, te,  novogradiškom Općom bolnicom. Zajedno s članovima srodne udruge, Udruge  volontera,  proveli su, tradicionalnu  akciju “Kretanjem do zdravlja“, obilježili  Svjetski dan nepušenja, Europski tjedan kretanja, za koji godinama imaju potporu i Županijskog upravnog odjela za europske integracije , organizirali niz  akcija mjerenja šećera u krvi i tlaka, zahvaljujući kojima su , kod značajnog broja sugrađana, po prvi puta dijagnosticirali dijabetes, pridružili su  se akciji “Ružičasta vrpca”, te još jednoj, tradicionalnoj novogradiškoj akciji  “Jabukom do zdravlja”.Liga je, godinama, uspješno angažirana i na promociji Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke i raka debelog crijeva, kao i najnovijeg, namijenjenog isključivo mladim ženama „ Budi Zdrav(k)a”.

Glavna zadaća te javnozdravstvene akcije jest pomoći ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice, a građane Hrvatske upozoriti na  odgovorno spolno ponašanje, educirati  i  upoznati s pravovremenim cijepljenjem u svrhu  zaštite od HPV infekcija koje uzrokuju rak vrata maternice, te probira, kojim se rak vrata maternice otkriva u ranoj fazi bolesti.Dan mimoza, Dan narcisa, Svjetski dan bolesnika-samo su neki od niza značajnih datuma koje su članovi novogradiške podružnice Lige obilježili u protekloj godini.Podršku skupštini, uz predstavnike prijateljskih udruga ( ILCO-Marijana Kruljac, Matica Hrvatska-profesor Josip Ostić), pružili su, u ime grada, ali i osobno, kao liječnica, dr-Ljepša Rakas Vujčić i ravnatelj novogradiške Opće bolnice, dr.Zoran Jukić. Iako su vremena financijski bremenita, članovi Lige će, i u narednom periodu, nastojati „odraditi“ sve zamišljeno.

Potreba za ovakvom udrugom postojat će do onoga časa, dok u potpunosti ne iskorijenimo zloćudne bolesti. Na žalost, unatoč dosezima i svakodnevnom napretku medicine, to se neće uskoro dogoditi. Liga stoga mora i dalje okupljati ljude dobre volje, prije svega humaniste koji su spremni vlastito slobodno vrijeme, znanje i iskustvo darovati drugome-oboljelim od raka i članovima njihovih obitelji. Takvih je ljudi uvijek bilo i bit će ih i zato se ne trebamo bojati za budućnost hrvatske Lige protiv raka, složili su se članovi novogradiške  podružnice Lige protiv raka „dr. Zorislav Slović“.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakRezultati 13. Međužupanijskog natjecanja u domaćinstvu novogradiške IOŠ
Sljedeći članakNovogradiška Matica hrvatska održala izbornu i izvještajnu skupštinu