Vrhunac vodnog vala je u tijeku, trenutno prolazi kroz Karlovac, u Kostajnici i Jasenovcu se tek očekuje. Na našem području vrhunac vodnog vala se očekuje u četvrtak, kaže Mario Žeruk, voditelj Vodnogospodarske ispostave Šumetlica – Crnac. Za područje Stare Gradiške na snazi su mjere izvanredne obrane od poplave:

– Za područje Općine Stara Gradiška od jučer su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Trenutni vodostaj u Staroj Gradiški iznosi 835 centimetara. Jutros u 6,00 sati izvanredne mjere obrane od poplave proglašene su i za Općine Davor i Nova Kapela. Trenutni vodostaj u Davoru iznosi 996 centimetara. U Općini Vrbje na snazi su redovne mjere obrane od poplave, kod Mačkovca vodostaj trenutno iznosi 972 centimetra. Vrhunac vodnog vala očekuje se u četvrtak do kada bi vodostaj trebao porasti 35 do 40 centimetra.

Kao preventivu, danas smo počeli s izradom zečjeg nastupa na području Općine Stara Gradiška u dužini 3 kilometra. Jučer je tamo provjerena visina nasipa, visina vodnog vala je nekoliko centimetara ispod kvote nasipa i radi preventive krenuli smo s izgradnjom zečjeg nasipa kako bi ga dodatno osigurali. Imali smo još nekoliko intervencija na sanaciji klizišta nasipa koji su trenutno pod kontrolom. Sada smo u očekivanju najavljenog vodnog vala.

Situacija zasada stabilna, ali ne i bezopasna

– Nasipi su dosta opterećeni, vodni val dosta dugo traje. Situacija je zasada stabilna, no ne mogu reći bezopasna. Zasada nema razloga za paniku. nasip neće odmah pući, uvijek ima vremena za pravovoremenu reakciju.

Jučer smo krenuli u zajedničku akciju s članovima lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društva i mještanima Stare Gradiške. Napunili smo oko šest tisuća vreća s pijeskom, s aktivnostima nastavljamo i danas. Ovom prigodom želim zahvaliti svima njima na angažmanu. Nema razloga za bojazan, na skladištu imamo dovoljno vreća s pijeskom i dovoljno mehanizacije. Trenutno četiri crpne stanice rade u 24-satnom režimu koje situaciju drže pod kontrolom – kaže Mario Žeruk.

Na naslovnici donosimo fotografije Orubice koje je jučer snimio fotograf Andrej Smolić te izgradnje zečjih nasipa u Staroj Gradiški.

 

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članakCerničani u Bugarskoj / foto
Sljedeći članakHRVATSKI GRADOVI KOJI RASTURAJU U RASTU ZAPOSLENOSTI: ‘Ljudi stalno dolaze, ali i dalje nam nedostaje radne snage’