Učenici i učitelji Osnovne škole „Matija Gubec“ Cernik u sklopu Erasmus plus projekta Male poduzetničke škole Europe u periodu od 25.2.2018. do 3.3.2018. posjetili su bugarski grad Svishtov. smješten na Dunavu na samoj granici s Rumunjskom

– Naše putovanje je započelo u nedjelju ujutro. U nedjelju navečer smo stigli u Svishtov, lučki grad u sjevernoj Bugarskoj regiji Veliko Tarnovo, smješten na Dunavu na samoj granici s Rumunjskom, točnije u hotel Nove gdje su nas dočekali roditelji učenika i učitelji iz škole domaćina.

Do Bugarske smo putovali oko 13 sati osobnim automobilom. Ujutro smo pošli u školu te smo tamo izlagali naše prezentacije u kojima smo predstavili svoje poduzetničke ideje za lokalne proizvode (domaći pekmez od jabuke i kruške) i polako sklapali prijateljstva s učenicima iz drugih država.

U prezentacijama smo prvenstveno objašnjavali čime se naša tvrtka bavi, koliko ulažemo u tvrtku, što nam je sve potrebno za pekmez, od koga to nabavljamo, kako reklamiramo našu tvrtku i na kraju koliko nas to sve košta. Naš trud oko prezentacija se isplatio jer su druge države mogle nešto i naučiti iz njih. U projektu sudjeluju Latvija, Španjolska, Bugarska, Češka i Hrvatska. Svi oni su pozorno pratili izlaganje naših prezentacija, a tako smo i mi njih pozorno pratili. Naučili smo puno toga o vinu,siru,proizvodima od maslina i vuni.

Svaki dan smo radili nešto drugo,kao na primjer: obilazili školu, igrali odbojku i nogomet, gledali i proučavali prezentacije drugih učenika, učili nešto novo o Bugarskoj i njenim običajima itd. Uvijek smo imali nešto slobodnog vremena kada smo sa našim domaćinima odlazili u kafiće, igrali bilijar, obilazili u grad i svi zajedno se družili. Jedan od najboljih događaja na našem putovanju je bio odlazak u grad Veliko Tarnovo. Tamo smo vidjeli puno znamenitosti i odlično se zabavili. Obišli smo i poznatu svishtovsku vinariju i saznali puno toga o proizvodnji vina. Također svaka je zemlja predstavila svoje proizvode, pa smo tako i mi predstavili naš pekmez koji je oduševio svakoga. Fascinirao nas je tradicionalni bugarski folklor. Zadnji dan smo od ravnateljice dobili diplome i razne poklone.

Svi smo bili tužni što se našem putovanju približavao kraj. U subotu navečer smo stigli svojim kućama puni dojmova s putovanja. Sa sigurnošću možemo reći da smo se čak i uz loše vrijeme (snijeg nas je pratio cijelim putem, u samom gradu Svishtovu izmjerena dubina snijega za vrijeme našeg boravka iznosila je 154cm)svi odlično zabavili i sklopili puno novih prijateljstava. Ovo je bilo jedno jako poučno, zabavno i zanimljivo putovanje koje ćemo pamtiti cijeli život.

Tekst pisala: Antea Bakunić, učenica 7. a razreda Osnovne škole “Matija Gubec” Cernik

Voditelj projekta: Ivan Galić

 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakSutra u Dom kulture dolazi ”Stonoga Goga”
Sljedeći članakVrhunac vodenog vala na našem području u četvrtak: Situacija zasada stabilna, ali ne i bezopasna