U nekim dijelovima Europe ovog vikenda živa u termometru bi se mogla popeti i do 36°C što nije uobičajeno za ovaj dio godine. Iznadprosječno toplo se očekuje sve do kraja mjeseca.

Do sredine rujna možemo očekivati ljetno vrijeme, a iznadprosječne temperature grijat će cijelu Europu. Servis za vremensku prognozu Severe-weather upozorava da bi se u nekim dijelovima kontinenta živa u termometru mogla popeti i na 36°C, što nikako nije uobičajeno za ovaj dio godine.

Zatopljenje već od vikenda

Od ovoga se vikenda najavljuje zatopljenje, a u mnogim je područjima već sada toplo. Predviđaju se temperature od 30 do 36°C, a anticiklona će se proširiti velikim dijelom Europe i donijeti stabilno i vrlo neuobičajeno vrijeme za ovo doba godine.

U ponedjeljak će biti 10°C više od prosjeka i u sjevernim dijelovima Njemačke, Danskoj i Velikoj Britaniji, a osobito topao dan bit će u Francuskoj te balkanskim državama, prognoziraju na ovom servisu. Slično vrijeme očekujmo i u nastavku tjedna.

Zahlađenje tek krajem mjeseca?

Pišu kako se u nedjelju 20. rujna, na našem području mogu očekivati temperature od 32 do čak 35°C. U Francuskoj i do 33°C, a 28°C na jugu Njemačke dok će u Engleskoj biti svega 20-ak °C.

Iz servisa napominju kako će 21. rujna, vruće s temperaturom oko 35°C biti u Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, Rumunjskoj i Turskoj.

Sredinom toga tjedna dogodit će se zahlađenje u zapadnoj Europi dok u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj i dalje ostaje toplo, a nešto niže temperature i u cijeloj južnoj i središnjoj od Italije, Hrvatske, Mađarske, Srbije do Rumunjske.

Dakle, prvi dio jeseni donosi nam vrlo tople dane bez oborina. Stoga dobro planirajte predsjetvenu obradu zemljišta kao i samu sjetvu. Pratite prognozu kako vam vrijeme ne bi pomrsilo planove. 

Podsjetimo, optimalan rok sjetve ozimina se zbog globalnog zatopljenja pomaknuo i sve je bliži kraju listopada. 

Izvor: Agroklub 
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakOpćina Rešetari: Ponovljeni poziv za podnošenje zahtjeva za nadoknadu troškova
Sljedeći članakPoziv zainteresiranim korisnicima za primanje usluge u sklopu projekta „Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici“