U utorak, 25. travnja, na novogradiškom Vrebinom brdu, molitvom i paljenjem lampiona tradicionalno je odano dužno poštovanje nevinim žrtvama poraća Drugog svjetskog rata te sudionicima brojnih Križnih putova, uglavnom Hrvata domoljuba, kojih je velik broj, bez suđenja i svjedoka, ubijen na više lokacija i stratišta u Novoj Gradiški i na širem novogradiškom području, među njima na Kovačevačkom, Mašićkom, Vrebinom brdu te u Maloj.

U spomen na sve nevine žrtve, pogotovo na sve ubijene 25. travnja 1945. godine, uz tu obljetnicu stravičnih događaja i ove godine su na Vrebinom brdu upriličeni okupljanje i molitva. Kako nam je rekao Mato Modrić, predsjednik udruge ratnih veterana 121 novogradiške brigade HV, koja je organizator okupljanja i sjećanja, obilježavanje dana stradavanja mučenika počelo je prije 25 godina pojedinačnim i dolascima u manjim skupinama, od 2005.g. okupljanje je organizirano, a od 2007. g. u većem broju, uz križ koji je podigao Željko Pevec u znak sjećanja na sve nevine žrtve, a posebno na svog oca koji je također ovdje mučki ubijen. Godine 2008. križ je dobio korpus zahvaljujući gradu Nova Gradiška i tadašnjem gradonačelniku. I danas, 25.04. 23. ovdje je upriličen spomen na sve žrtve, a molitvu za njihove duše vodio prečasni Mario Sanić, župnik župe Bezgrješnog začeća BDM Nova Gradiška i arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije. Profesor povijesti, Ante Vukšić, koji je i predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Nova Gradiška, govorio je o teškim danima II svjetskog rata i poraća na ovim prostorima i o nevinim ljudskim žrtvama, mučenim i ubijenim. O tome Vukšić govori svake godine na ovaj dan i argumentiranim i potresnim riječima održi na Vrebinom brdu svojevrsni sat povijesti i istine.

Poslije njega, okupljenima se, uz pozdrav, obratio Željko Pevec,prisjećajući se djetinjstva i tih teških dana, jer je i njegov otac ovdje smrtno stradao, a Željko ga je , kao dječak, vidio zadnji puta nekoliko sati prije smrti.

Prema Modrićevim riječima, u dogledno vrijeme ovdje će biti postavljeni oltarni stol (mensa), nekoliko klupa, posađeno cvijeće uz postaje Križnog puta i cijeli taj prostor trebao bi poprimiti izgled spomen-parka u znak sjećanja na nevine žrtve ljudske mržnje iz onog vremena.

Na Vrebinom brdu će se svi ponovo okupiti sredinom svibnja, uz obljetnicu bleiburške tragedije.

Tekst: VM

Fotografije: EV

Komentari
Prethodni članak2. Međunarodna konferencija o investicijama & Sajam karijera i poslova: Ljudi kao ključan resurs ekonomije
Sljedeći članakPro: Izazovi budućnosti