Tvrtka Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. jučer je bila organizator i domaćin jednog od najvećih gospodarskih događaja regije IPNG EXPO – 2. Međunarodna konferencija o investicijama & Sajam karijera i poslova. Dobar pokazatelj kontinuiranog rasta i razvoja ovog djela Slavonije svakako je novogradiška Industrijska zona koja se profilirala kao lider regije po privlačenju investitora.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića konferenciji je nazočio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državni tajnik Ivan Vidiš, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić,  u ime Brodsko-posavske županije pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu BPŽ Željko Burazović te brojni investitori, predstavnici obrazovnih institucija, predstavnici poduzetničko potpornih institucija, predstavnici razvojnih agencija iz regije, predstavnici nadležnih institucija i gospodarskog sektora, učenici i studenti.

Ulaganje u ljude, ključ svake ekonomije

Poduzetnička zona Industrijski park Nova Gradiška već niz godina pruža potporu razvoju poduzetništva, unapređenju konkurentnosti i poslovne uspješnosti malih i srednjih poduzeća s područja Brodsko-posavske županije. “Ono što nas izdvaja je, između ostalog, i sjajna lokacija. Nalazimo se neposredno od centra grada, u blizini Zagreba i drugih europskih metropola. Izvrsno smo povezani s EU tržištem budući da se nalazimo na međunarodnom cestovnom pravcu i međunarodnom željezničkom pravcu.” – ističe direktor Industrijskog parka Nova Gradiška Marko Ivković.

Ove godine naglasak konferencije stavljen je na ljude kao ključne resurse. “Cilj ovoga događanja bio je ukazati na važnost ulaganja u ljude kao ključnog resursa svake ekonomije, povezati sustav obrazovanja i tržišta rada, identificirati ključna zanimanja sukladno potrebama tržišta, prezentirati primjere dobre prakse i novih programa obrazovanja te istaknuti važnost suradnje obrazovnih institucija i nadležnih državnih, regionalnih i lokalnih institucija s tržištem rada.” – naglasio je Ivković.
“Sve aktivnosti Industrijskog parka su usmjerene ka stvaranju pozitivne gospodarske klime, otvaranju novih radnih mjesta i promociji gospodarstva. Naša svrha je da svim svojim sredstvima, znanjima, mogućnostima i iskustvom omogućimo poduzetnicima da pokrenu svoje poslovne ideje i krenu raditi.” – dodaje Ivković.

Slavonija koja se razvija

Konferenciju je otvorio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Pohvalio je napore tvrtke Industrijski park i vodstva grada Nove Gradiške u kreiranju pozitivne gospodarske klime i stvaranju novih radnih mjesta. “Tržište rada nikada nije bilo na ovakvoj razini. U Hrvatskoj bilježimo preko 1.620.000 osiguranika, dakle, riječ je o rekordnoj zaposlenosti, a kroz novo razdoblje zadali smo si cilj podići stopu zaposlenosti preko 75 posto. U Novoj Gradiški u nekoliko je godina stvoreno više od 1500 novih radnih mjesta, što je značajan pokazatelj i daje nam razloga za optimizam, posebice u Slavoniji, gdje se obično govori o iseljavanju i odlasku.” – rekao je ministar Piletić. “Kao netko kome je stalo da se Slavonija razvija iz dana u dan, ne može se ne primjetiti sav taj napredak i s osjećajem ponosa i zadovoljstva reći da se krećemo u dobrom smjeru.” – dodaje.

“2016. godine imali smo oko 3700 zaposlenih, sada ih ima 5425. To je preko 1700 novih radnih mjesta. Nezaposlenost je bila na 1500, danas je na oko 500. To je podatak koji govori sve.” – zaključio je gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. “Želimo osigurati kvalitetna radna mjesta i ostanak mladih. Zato smo danas pozvali stručne ljude da nam sugeriraju kako da se prilagodimo obrazovnom sustavu i obratno. Nudimo velike prostore, mnoge kompanije gdje mladi mogu realizirati karijeru i želimo da ovdje ostanu.” – rekao je.

Nakon uvodnog dijela konferencije uslijedila su predavanja i panel rasprave na kojima su sudjelovali brojni istaknuti govornici iz industrije i predstavnici nadležnih institucija, kao i niz poslodavaca koji su predstavili svoje tvrtke i ideje kako bolje povezati obrazovne institucije i poslodavce, ulagati u srednjoškolsko strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, kao i o tehnološkim trendovima koji mijenjaju sustav obrazovanja.

Generalni partner događaja bio je Regionalni centar kompetentnosti „Slavonika 5.1“, generalni pokrovitelj Grad Nova Gradiška, dok su IPNG EXPO partneri Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška i Turistička zajednica Grada Nova Gradiška.

Komentari
Prethodni članakKrenula prva energetska obnova višestambene zgrade u Novoj Gradiški
Sljedeći članakVrebino brdo: Odano poštovanje nevinim žrtvama poraća Drugog svjetskog rata