Članovi Kulturno umjetničkog društva “Vrbje” sinoć su, treću godinu zaredom bili uspješni domaćini Smotre izvornog folklora pod nazivom “Vijala ‘j se vrbičica“. Posebnu pohvalu, uz domaćine, zaslužuju i mještani Vrbja koji su okitili cijelo selo, a sve je počelo povorkom gostiju kroz selo i zajedničkim kolom u središtu mjesta.

Ljudi koje je okupio zajednički hobi, ljubav prema pjesmi, plesu i rodnom zavičaju te koji svojim zalaganjem, nepresušnim elanom i entuzijazmom žele očuvati običaje i tradiciju naših predaka, odlučili su krenuti s novom inicijativom i manifestacijom.

Kako ističe Suzana Petrović, predsjednica KUD-a Vrbje, želja im je bila okupiti kvalitetna izvorna kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i šire kako bi zajedno sačuvali i prikazali naša tradicijska blaga i u tome su u potpunosti uspjeli.

Treća ovogodišnja smotra izvornog foklora bila je i više nego uspješna, a uz domaćine posjetiteljima su se predstavila kulturno umjetničkih društva iz Cernika, Dragalića, Brestovca te Gradišta.

Podsjetimo, KUD Vrbje obnovljen je 2010 godine, a nastao je na temeljima Izvorne družine osnovane 50-tih godina prošlog stoljeća. Broji vise od 50 članova u tamburaškoj, pjevačkoj, dječjoj i folklornoj sekciji. Nastupima diljem Hrvatske bavi se očuvanjem izvorne baštine, običaja i tradicije sela Vrbje i novogradiškog kraja. Sudionici su svih većih Smotri u RH od kojih se posebno ponose sudjelovanjem na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, Smotri Na Neretvu misečina pala, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu i brojnim drugim. Na ovogodišnjoj Smotri izvornog folklora pod umjetničkim vodstvom Zvonka Šantića predstavili su se pjesmama i plesovima novogradiškoga kraja te novom koreografijom pod nazivom „Žetva”.

Pozdravne su riječi gostima i posjetiteljima uputili načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, predsjednik Općinskog vijeća Milan Brkanac, te predsjednica KUD-a “Vrbje” Suzana Petrović, a potom su posjetitelji mogli uživati u brojnim koreografijama gostiju i domaćina.

– Iznimno sam sretan što smo i ove godine na našoj Smotri izvornog foklora “Vijala se vrbičica” okupili ovoliki veliki broj gostiju. Bio je ovo pravi glazbeni užitak i događaj za sve ljubitelje folklora i običaja Lijepe naše. Općina Vrbje nastoji biti uz svako društvo i udrugu s područja naše općine, a tako će biti i ubuduće. Ponosni smo na naš KUD “Vrbje”, na sve što rade i ovu manifestaciju koju su organizirali – kaže načelnik Jurišić.

Sklopljena su nova prijateljstva, dogovorena nova, buduća suradnja, a zadovoljni otišli i gosti i posjetitelji. Druženje je nastavljeno do „sitnih sati“ uz Tamburaški sastav Lengeri iz Davora.

Komentari
Prethodni članakUsusret Gospodarskog sajma i manifestacije NG Wine FEST održano 4. međunarodno ocjenjivanje vina
Sljedeći članakOdržana županijska smotra pjevačkih zborova “Susret pjesme i prijatelja”