Vodovod Zapade Slavonije nastavlja s ulaganjima i razvojem vodoopskrbne mreže. Protekli tjedan potpisan je ugovor o Ulaganju u izradu i poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije – provedba tipa operacije 7.2.1 ulaganje i građenje javnih sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblja 2014-2020.

U sklopu toga potpisan je i ugovor vrijednosti 1.410.465,00 kuna za izgradnju vodoopskrbnog sustava naselja Giletinci koji je financiran u potpunosti iz navedene mjere. Radovi bi trebali biti izvedeni kroz godinu do godinu i pol dana.

Za istu mjeru prijavljena su još dva projekta, a to je projekt vodoopskrbe naselja Laze – Crnogovci i kanalizacijski sustav za mjesto Orubica.  

Za navedene projekte čeka se odobrenje za potpisivanje ugovora, naveo je direktor Vodovoda Zapadne Slavonije, Matej Severović:

-“Ta dva projekta su prošli prvu novelaciju gdje su prihvaćeni, sada su u drugom stupnju provjere dokumentacije, te očekujemo ovih dana rješenja i za ova dva projekta nakon čega bi se u narednom razdoblju potpisali sporazumni ugovori.”

Vrijednost oba projekta je oko 15 milijuna kuna, a bit će financirana u 100-postotnom udjelu od strane agencije.  

Osvrnuo se Severović na neke provedene projekte kao i na one koji su u tijeku:

-“Većina projekata je u fazi izgradnje. Iz prijašnjih godina smo završili velike projekte poput vodoopskrbe kompletnog zapadnog dijela Županije, gdje smo provukli oko 150 kilometara vodoopskrbnih mreža. također smo završili projekte crpilišta u Davoru koje osigurava svu vodoopskrbu.”

Nadalje je istaknuo:

-“Treba napomenuti i završeni dio aglomeracije Nova Gradiška, Cernik, Rešetari gdje je izgrađeno što vodoopskrbnih, što odvodnih kolektora. Očekuje se otvaranje natječaja za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vrijednosti 40 milijuna kuna, koji bi se trebao realizirati u naredne dvije godine. Tako bi se svi kolektori koji su izgrađeni u prethodnom razdoblju i za koje su ishođene uporabne dozvole, a koji su pušteni u rad na ove tri jedinice lokalne samouprave, spojili na taj uređaj gdje bi se u konačnici završio kompletno taj projekt čija je konačna vrijednost oko 140 milijuna kuna. ”

Prošle je godine završen važan projekt vodospreme na Bačici, kroz dva mjeseca trebala bi biti završena i filter stanica, dok se u ovom trenutku radi rekonstrukcija zahvata na Šumetlici kako bi dobili jednu novu cjelinu. Uređuje se vodotok Šumetlice oko samog zahvata, i prostor za predtaloženje vode kako bi zahvaćali što čišću i kvalitetniju vodu. 

Po završetku svih navedenih radova imali bi sustav koji zadovoljava i nas kao djelatnike i sve korisnike. U svakom trenutku kad voda sa Šumetlice nije zadovoljavajuće kvalitete, koristila bi se voda iz Davora. To su dva izvora pitke vode koja se savršeno nadopunjavanju, dva izvora vode koja količinski zadovoljavaju potrebe svih korisnika Vodovoda zapadna Slavonija.

Nova Gradiška i njeno šire područje ne mora brinuti za vodu, rekao je Severović:

-“U ovom trenutku imamo stabilan sustav opskrbe vode za cirka 50 tisuća stanovnika, ali kapaciteti i mogućnost sadašnje prerade je za 150.000 stanovnika.”

Uz sve navedeno pokrenut je još jedan projekt za sprečavanje gubitka vode u vodoopskrbnoj mreži:

-“Kroz taj projekt podijelit ćemo cijelo naše područje u DMA zone gdje ćemo u svakom tom području odrediti tok vode, tlak, kvalitetu vode, kao i količinu klora koja se isporučuje u pojedinim zonama. Tako da će kroz dvije godine, sva mjerenja koja provodimo dati jedan projekt nadzora upravljačkog sustava koji će se staviti na cijeli ovaj sustav, a gdje ćemo mi u svakom trenutku znati kolika je starost vode u svakom cjevovodu, kakvi su protoci, kakva je količina klora na svakom pojedinom mjestu, tako da ćemo kompletan sustav digitalizirati i dovesti pod našu potpunu kontrolu.”

Sva ova  ulaganja u skladu su sa ciljem iz Vodovoda zapadne Slavonije, a to je 365 dana čiste i pitke vode za sve svoje korisnike. 

Foto: Arhiva

Komentari
Prethodni članakBez posla je 10.715 Hrvata s diplomom; 2300 ekonomista na burzi
Sljedeći članakOdlagalište d.o.o.: Zašto je važno smanjiti ukupnu količinu otpada?!