Zavjet šutnje

Već četiri dana, naša redakcija je zatrpana pozivima ogorčenih građana koji zovu radi mnogobrojnih problema koje imaju s vodom. Naša misija i dužnost im je pomoći, a gdje god da se obratimo- vrata nam ostaju zatvorena, u gradu vlada omerta ili zakon šutnje! Iako zakonom propisano pravo na informacije, ostaje samo mrtvo slovo na papiru! U neznanju smo mi kao medij koji bi trebao informirati naše građane, naši slušatelji koji ne znaju više što da rade, a bojimo se da su u neznanju i oni koji bi nešto više trebali znati! Sramotno!

Iz naše mjerodavne vodoopskrbne firme “Slavča” u petak smo primili obavijest, koja je već godinama ista! Samo promijene datum! Devet godina šalju istu “copy paste” šprancu, ne javljajući se na telefone ni upite…kako uprava tako i gradske službe koje su već trebale organizirati krizni stožer! Ne možemo se zapitati, da je u našem gradu bilo drugog kruga lokalnih izbora, ne bi li se stvari puno brže rješavale!??

Početak je lipnja, a temperature dosežu preko 30 stupnjeva. Građani se nemaju gdje, kako i čime otuširati, u kafićima kupuju flaširanu vodu da bi mogli uopće poslovati, zaposlenici u uslužnim djelatnostima ne znaju kako pripremiti jelo u restoranima, a sami se pitamo kako se uspijeva svakodnevno u pekarama zamijesiti i ispeći kruh?? U trgovačkim centrima je nestalo flaširane vode, tako da ju nije bilo moguće jučer kupiti!? Podjela vode u cisternama je krenula prekasno i nedostatno, zašto se nije moglo ranije reagirati?

Pokušali smo doći do glavne sanitarne inspektorice za naše područje Blaženke Blažević, koja je samo kratko odgovorila da nije ovlaštena davati izjave. Nismo uspjeli ni doznati hoće li izlaziti na teren, te zatvarati i kažnjavati sve objekte koji ne mogu i nemaju zbog neispravne i nepitke vode zadovoljen higijenski minimum! Zavjet šutnje! Odgovor iz Ministarstva zdravstva- još uvijek čekamo- opet zavjet šutnje. Gradonačelnik je bio na godišnjem i nismo mogli doći do izjave…zavjet šutnje! U Slavči direktor Mikić je “na terenu”, te nije u mogućnosti davati izjave- zavjet šutnje!

Prema zadnjim informacijama, oko podneva bi trebali dobiti detaljnije informacije iz Slavče, a voda preusmjerena iz vodovoda Davor i Novska je stigla do manjeg dijela građana.

Dragi sugrađani koji imate bunare, pokažite solidarnost i otvorite svoja vrata prijateljima, poznanicima i ljudima koji nemaju tu mogućnost. Nazovite prijatelje, starije i poznanike, ponudite im odgovarajuću vodu. Otvorite im vrata svojih domova da se otuširaju, dvorišta da napune kanistere vodom! Novogradiščani se u najtežim prilikama uvijek pokazuju kao solidarni !

Puno je upitnika i pitanja na koje ne dobivamo i nemamo odgovore. Ali mi ćemo i dalje biti uporni i tražiti, kucati i pitati jer je to naša dužnost!!

A dužnost svih odgovornih ovakvu nečistu, nepitku i prljavu vodu je da umanje račune za vodu koju nismo mogli koristiti više dana!

Ako je imalo zdravog razuma, nadam se da će nas poslušati!

Komentari
Prethodni članakRaspored prijevoza pitke vode za danas 05.06.2017
Sljedeći članakGradonačelnik Vinko Grgić i zamjenici danas i službeno preuzeli upravljanje Gradom / photo