Živo je ovih dana u novogradiškoj župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. U tijeku je temeljita obnova i restauracija koja je započela početkom ove godine:

– Finalizira se ono što se dogovaralo tijekom prošle godine s restauracijom glavnog oltara u svetištu koji je odvezen u Zagreb na restauraciju.

Za vrijeme restauracije započeli smo i obnovu župne crkve. Krenuli smo od poda, napravit ćemo podno grijanje i napraviti sve da bude u pravilima struke i službe. Najprije moramo, u suradnji s arheolozima i konzervatorima, vidjeti što ima ispod poda crkve.

Trenutno smo u toj fazi, nakon toga slijedi postavljanje centralnog grijanja i završni je dio postavljanje centralnog grijanja i završnog sloja, stavljanje kamenih ili mramornih ploča. Time ćemo zaokružiti taj podni dio kako bi sve bilo spremno za daljnje radove.

Ove godine ćemo raditi i na osliku crkve u svetištu koje sufinancira, također Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, kao i restauraciju glavnog oltara u župnoj crkvi.

Vjerujem da će do Božića pola oslika biti završeno, restaurirani oltar će se vratiti i ako uspijemo ugraditi mramorne ploče bit će dobro.

Radi se o skupom projektu, mramorne ploče su lijepe, ali i skupe.

Međutim, tako mora i biti, crkva se ne obnavlja svake godine.

Sada obilježavamo 200 godina od početka njene gradnje, a 2029. obilježit ćemo 200 godina od završetka te naše stare novogradiške ljepotice. To je velika i lijepa crkva u svakom pogledu, s dubokim temeljima, širokim zidovima, bogata vrijednim freskama i vjerujem da će za par godina zasjati u punom sjaju – kaže vlč. Branko Gelemanović, župnik u crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Dok traju radovi, mise u crkvi svete Terezije Avilske

Kroz sljedećih nekoliko mjeseci mise će se služiti u crkvi svete Terezije Avilske:

– Vidi se u radovima izgradnje naše župne crkve da je ona u biti dosta jednostavna. Zemlja, kamen koji nije trajan… sve to zahtijeva temeljitu obnovu. Osjeti se da su obnova i sanacija zaista bili potrebni.

Uz Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, u obnovi je pomogao i Grad Nova Gradiška:

– Moram pohvaliti Grad Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem koji nam uvijek pomognu koliko mogu, tu su i Ministarstvo kulture te Brodsko posavska županija. Najveći teret podnose vjernici, bivši župnik vlč. Perica Matanović godinama se pripremao za ovu obnovu, s time smo nastavili i nadam se da ćemo godinu završiti bez minusa na računu.

Ne treba žuriti s obnovom, radije napraviti temeljitu, kvalitetnu obnovu koja će našim župljanima služiti kroz sljedećih, najmanje sto godina.

Obnavlja se i župni dvor sredstvima Ministarstva graditeljstva i europskih fondova. Taj će posao do kraja ovog mjeseca biti završen. Ministarstvo graditeljstva i Fond za regionalni razvoj sudjeluju s 500 tisuća kuna u ovom projektu i bilo bi zaista šteta ta sredstva ne iskoristiti. Sufinancirat ćemo i mi ovaj projekt s nekih tridesetak posto, i nadam se da ćemo poboljšati energetsku učinkovitost i unaprijediti kvalitetu življenja u ovom prostoru – kaže vlč. Gelemanović.

Vlč. Gelemanović u kolovozu dvije godine u Novoj Gradiški: Lijepo mi je ovdje

– U osmom mjesecu, za blagdan Velike Gospe bit će dvije godine kako sam postao župnik u ovoj Župi. Mogu reći da sam jako zadovoljan s ljudima i ovime što se događa u ovom gradu. Mislim da treba proći još malo vremena kako bi u potpunosti upoznao ljude i grad te stekao nekakvu realniju sliku. Što kaže naš narod, moraš „pojesti kilogram soli” s nekim da bi znao kakav je.

Mogu reći da sam kroz vrijeme svog boravka u Novoj Gradiški upoznao niz toplih, srdačnih ljudi, naravno, tu su i oni drugi, malo hladniji, suzdržaniji. No, u principu mogu reći, lijepo mi je ovdje – zaključuje župnik vlč. Branko Gelemanović.

 

Komentari
Prethodni članakHGSS objavio još jedan komičan plakat koji turisti ne bi smjeli shvatiti olako
Sljedeći članakŠest godina smo u EU: (L,K)ažu ljudi dobro je u Slavoniji, ali ne kao kod vas u Njemačkoj…