“NE ZNATE KAKO JE VAMA LAKO, MI SMO KILOMETRIMA PJEŠAČILI DO ŠKOLE, POSLIJE ŠKOLE U NJIVU, A AKO NEĆEŠ DOBIJEŠ ŠIBOM. U ŠKOLI SU NAS TUKLI, PACKE MALO – MALO” – every Balkanac every time of d day kad kažeš da si umoran od života u 21. stoljeću iliti ne daj Bože u tekućoj godini.

Svaki, ali kad kažem svaki, mislim svakisvaki dio odrastanja, života i postojanja nosi svoje. Svako razdoblje obilježi nešto. Svaka akcija ima reakciju.

“STALNO SE ŽALITE, A IMATE SVE, MI NIŠTA NISMO IMALI”- uz tu uvijek ide, kako su prijašnja vremena bila bolja, dok još telefona nije bilo, dok su koze slobodno pasle travu, a o međama se ništa nije znalo. Gdje je trave bilo, tu se trava pasla, a u međuvremenu, ljubav u selima je međusobno rasla. Dolazilo se svakom komšiji na klanje, ali sad je to digitalno doba pokvarilo, jer imaš opciju “organiziraj event”, zabrij da se odjednom pojavi event “KLANJE KOD ĐUKE 2019.” i ono stisneš pozovi – komšo Josip, zet Igor, svekrva Nikolina, pašo Robert… s razlogom neki i dan danas koriste fiksnu liniju.

Kad izađemo pred Boga, upitat će nas: “Gdje su ti rane?”.
Ako odgovorimo: “Nemam rana”, Bog će nas upitati:
“Zar nisi naišao ni na što vrijedno borbe?”.

Slavonija propada, propada ZAŠTO? Svako zašto ima svoje zato, odnosno, svaki čovjek si pronađe svoje zato. Moje zato je zato što ne želite, ne vidite i ne iskorištavate mogućnosti koje vam se pružaju. Jedna vrata se otvore (EU FONDOVI), vi ih zalupite najjače što možete jer za vas je svaka novost – laž, prevara, neistina, netko vam želi uzeti i to malo što imate. EU je KURVA! Država je KURVA! Zapitate li se ikada kakav smo mi narod? Dok Amerikanci tipkaju po stolu, gledaju TV na ruci, spavaju na Hotel stablu, mi smo u štali i BRANIMO ONO ZA ŠTO SMO SE BORILI DEVEDESETPRVE – našu Hrvatsku.

Oni koji ne pamte prošlost, osuđeni su ju ponavljati, oni koji pamte, osuđeni su gledati druge kako ju ponavljaju!

ŠTO ĆE TI MOBITEL, ŠTO ĆE TI FAJSKUB (namjerno napisano za sve tetke iz Njemačke koje u komentaru ispod slike pozdrave rodbinu, pitaju što ima kod kuće i najave dolazak na ručak) ŠTO ĆE TI TEHNOLOGIJA, STALNO BLEJIŠ U TAJ EKRAN, ŠTO IMAŠ TOLIKO BLEJAT – e pa dragi moji, dokle god naš narod zaustavlja napredak i dokle god Apple doživljavaju kao jabuku, a ne kao brend, toliko ćemo i biti zaglavljeni u ovoj Slavonskoj depresivnoj kolotečini u koju smo zapali još od trenutka kada je nečija baba nešto rekla, ili odlučila da će tako biti.  

Ono što je u prošlosti najbolje će se sačuvati ostane li tamo.
James Herbert

Dokle god budemo zarobljenici prošlosti, ne uzimajući u obzir napredak koji se nudi, dokle god budemo zatvarali prozore prilikama i gledali zeleniju travu u tuđem dvorištu, i na isto bili ljubomorni, do tad se neće ništa promijeniti.

Dokle god budete sjedili na kavi i ispred monitora, vrijeđajući tuđi rad i trud nećete ugledati svjetlo dana i neće vam se situacija u životu promijeniti. Žalite se, kukajte, osobito vi u Njemačkoj, koji najčešće uključite ”vrijeđalicu”, ali mi vas razumijemo, vama je stalo do Lijepe naše, htjeli bi život ovdje, zapravo vam najviše nedostaje ova naša, ne tako ravna, ali ni slavna Slavonija. Dokle god radite za druge, napredak i viziju pronalazite daleko odavde, tako će nam svima biti.

Kažete često “NOVA GRADIŠKA JE PRAZNA”, “KOME GRADITE” – upravo vi, dragi komentatori, ste ti koji ste podvili rep i odustali od svoga doma. Hoćete mi lupiti kontru i reći da ste bili prisiljeni? Evo vam kontra – želite živjeti lifestyle kao Amerikanci – skupe stvari, izlasci, mobiteli, putovanja, automobili, a u glavi ste zapeli u prošlosti, kad su se za izlazak furale narodne nošnje, a snošaj je obično bio rezerviran za sijeno.

Spusti se na zemlju i sagledaj realnu situaciju. Najlakše je tugovati nad svojom sudbinom, uzmi sudbinu u ruke i poduzmi nešto. Od minimalca se kreće, posla ima pune vreće, samo da je u vašem licu bar malčice dobre volje i vjeruj te, u Slavoniji bit će sreće. Bori se za svoje, tako ti je rečeno devedesetih, ako tada nisi odustao od Hrvatske, šuplje/gole Slavonije, zašto si sad prijatelju? Je l’ ti treba nova jabuka ili cura voli BMW? Isto tako, žene, zapamtite, niste samo za kuhinju i čuvanje djece, zasučite rukave, imamo zemlju punu potencijala, ali ljude niskog morala, visokih ambicija i slabe škole.

Put prema uspjehu popločen je malim neuspjesima.
Ako sumnjate u to, naučite žonglirati.
Mala su djeca majstori učenja; njihova metoda je metoda pokušaja i pogrešaka.
U toj su tehnici bolji od svakoga od nas; nitko ne doživljava toliko neuspjeha i ne uči toliko brzo.
Zašto strahovati od neuspjeha?
Svaka pogreška donosi darove i pouke, svaka pouka vodi mudrosti, a svaki neuspjeh novom postignuću.
Neuspjesi i pogreške su prečke na ljestvama koje vode prema vašemu potencijalu.
Ako ne doživljavate neupjshe, niste izabrali dovoljno uzvišene ciljeve.

Dan Millman

Komentari
Prethodni članakvlč. Branko Gelemanović: Obnavlja se župna crkva, radi se o temeljitoj restauraciji koju ova novogradiška ljepotica zaslužuje / foto
Sljedeći članakNestao 17-godišnji mladić, jeste li ga vidjeli?