Više od 230 tisuća nezaposlenih osoba mora se u narednih 24 dana javiti HZZO-u ako žele i dalje imati zdravstveno osiguranje. Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju iz ožujka 2023. godine, propisano je da se nezaposlene osobe koje se ne vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) moraju do 29. lipnja javiti HZZO-u ili će ostati bez zdravstvenog osiguranja. – piše Lider
Od stupanja Zakona na snagu 1. travnja do danas, HZZO-u su se javile 57.493 osoba od njih 282.462, koliko ih po osnovi nezaposlenosti ima zdravstveno osiguranje, a ne nalaze se u evidenciji HZZ-a. Nezaposlene osobe koje nisu u datoteci HZZ-a kao tražitelji posla i nakon 29. lipnja morat će se svakih 90 dana javljati u HZZO kako bi zadržale status osiguranika.
Na ovaj način želi se uvesti reda u zdravstveno osiguranje, budući da se veliki broj osoba odselio iz Hrvatske, radi u inozemstvu, a i dalje u Hrvatskoj ima zdravstveno osiguranje po osnovi nezaposlenosti. Prema evidenciji HZZO-a u Hrvatskoj je na dan 5. lipnja bilo 4 085 418 osiguranih osoba, odnosno oko 200 tisuća više nego što je broj stanovnika prema posljednjem popisu.
Komentari
Prethodni članakPonuda na novogradiškoj tržnici
Sljedeći članakKiše zadaju probleme hrvatskim ratarima