Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) kaže kako je kiše do sada bilo i previše i kako su ratari iznimno zabrinuti što će biti sa jesenskim usjevima. – piše Dnevno.hr

“Situacija je posebno loša u zapadnom dijelu Hrvatske gdje još nije obavljena sjetva na dobrom djelu površine, a vjerojatno neće ni biti. Trenutačno nam nijedna kap kiše nije dobro došla, pogotovo kada govorimo o jesenskim usjevima koji su sad u fazi zrijanja. Nastavi li kiša padati sljedećih 10-15 dana, ona će izravno nanijeti velike štete ječmu, pšenici i uljanoj repici”, objašnjava Brlošić dodajući kako se ratari sada najviše boje pojave toksina.

Izgubili 500 eura po hektaru

Situacija je još teža kada se usporede cijene pšenice na europskom tržištu. Dok je na pariškom Matifu cijena za rujanske budućnosnice u vrijeme pisanja ovog teksta iznosila 234,50 eura po toni, u Hrvatskoj je cijena pšenice III. klase za isporuku u srpnju i kolovozu je 155 eura po toni.

“Cijena pšenice na hrvatskom tržištu očigledno nema vrijeme sa ponudom i potražnjom, kao i vremenskim uvjetima. Ako usporedimo cijenu pšenice u Hrvatskoj i cijenu na francuskoj burzi, onda je malo čudno kako je cijena u Hrvatskoj toliko niža iako se radi o istom tržištu. Očigledno je riječ o velikim špekulacijama”, kaže Brlošić ističući kako su ratari već izgubili 500 eura po hektaru.

“I da imamo najbolji urod ove godine nećemo pokriti troškove”, kaže Brlošić i dodaje kako je samo pitanje koliki će taj gubitak biti.

Foto: Arhiva

Komentari
Prethodni članakViže 230.000 građana mora se hitno javiti HZZO-u kako ne bi ostali bez zdravstvenog
Sljedeći članakNovogradiški gimnazijalci: Današnji dan provedimo bez cigarete!