U općini Cernik dovršena je Poučno-edukativna staza Klačinac koja ide u smjeru Strmca, to je područje od 3 hektara koje sadrži klupe, nadstrešnice, uskoro će postaviti izložbene panoe s opisima životinja i biljaka, tako da sve grupe koje dođu mogu se educirati, rekreirati i uživati u prirodi. Projekt je pri kraju, ostale su samo nijanse, rekao je za početak razgovora načelnik općine Cernik, Vitomir Žakić.

Cernik je mjesto koje ne stoji na mjestu, nego svakim danom napreduje i nešto se u njemu radi. Želimo biti bolji, želimo našim mještanima pružiti još bolji život, rekao je načelnik Žakić navodeći brojne projekte realizirane u proteklih godinu dana, poput;  dječjeg stadiona u Giletincima, završene nerazvrstane ceste u Podvrškom, Opatovcu, Šumetlici,  završena je kanalizacija u ulici SV Roka, isto tako Središnji državni ured za demografiju i mlade uručio je ugovor o dodjeli financijskih sredstava općinama – Potpore za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti, sanirali su dva divlja odlagališta..

Naglasio je načelnik kako je Cernik brdsko- planinska općina koja iskorištava sav pruženi potencijal, to se većinom odnosi na izletište Strmac.

-“Pripremili smo projekt za sportsko-rekreacijski centar sa brojnim sadržajima vrijedan 50 milijuna kuna. Želimo vratiti staru slavu Strmacu i od tog projekta puno očekujemo“, kaže Žakić i dodaje, nastojimo u svim mjestima odraditi po nešto da svi budu zadovoljni.

Vikend ili slobodan dan idealna prilika za napuniti pluća čistim zrakom i baterije za novi radni tjedan. U savršenu formulu za odmor dodat ćemo malo zelenila, koju kap znoja i ukusni ručak kao nagradu za trud!

-” Prije dvije godine ishodili smo građevinsku dozovolu za Strmac, predali smo papire i nadamo se najboljem ishodu. Morali smo mijenjati jako puno stvari kako bi se uopće prijavili, prilagodili smo se digitalnoj transformaciji, ekologiji, potrebno je ispuniti sve EU standarde kako bi nadogradili projekt Strmac koji je vrijedan 75 milijuna kuna. Samo troškovi izrade papira do same prijave koštaju 1.650.000 kuna. Sada čekamo odluku komisije i nadamo se da će projekt proći jer je značajan kako za Cernik, tako i za Novu Gradišku i Brodsko posavsku županiju. To je vid našeg budućeg turizma koji je povezan sa Franjevačkim samostanom, biblijsko arheološkim muzejem u kojemu je i prva pronađena Biblija zahvaljujući našem fra Tomislavu Vuku. Osim toga planiramo raditi poučnu stazu na jezeru Bačici, tu će i ribiči doći na svoje, kao i svi koji dođu prošetati i uživati. Želimo povezati i Cernik i Strmac, ponuditi smještajne kapacitete kako bi posjetitelji imali što vidjeti i svakako preporučiti drugima, jer isplati se ulagati u našu Slavoniju, posebice kako bi zaustavili odlazak mladih ljudi,” – zaključio je načelnik Žakić.

Posljednjih godina Općina Cernik, u okviru svojih financijskih mogućnosti održava strmačke livade, a u suradnji s Hrvatskim vodama regulira i uređuje vodotoke. Potencijali ovog područja su omogućili razvoj turističke ponude u nekoliko pravaca:

• kampiranje, obiteljski i društveni izleti, kupanje
• sportski turizam – tereni za za male sportove: odbojku, košarku i rukomet, odnosno mali nogomet, trim staza, planinarenje, skijanje, biciklizam
• lov i ribolov-zbog posebnog položaja i različitosti raslinja ovdje su staništa su raznih životinjskih vrsta
• koncerti-izgrađena je ljetna pozornica
• motosusreti-organiziraju se već 14 godina zaredom
• zdravstveni turizam – ugodna planinska klima u bilo koje godišnje doba

-” Kod Dječjeg vrtića praktički je gotovo vježbalište, za sve koji se žele rekreirati u ponudi je 14 sprava, sve je besplatno i za sve uzraste. Projekt je financiran iz Ministarstva regionalnog razvoja u vrijednosti 350 tisuća kuna, malo ćemo smanjiti kilažu,”- našalio se načelnik Žakić i uputio poziv svim uzrastima da koriste besplatno vježbalište.

Osim toga radi se na uređivanju unutrašnjosti Društvenog doma u Giletincima, a u planu je i projekt Poljoprivredno poduzetnički inkubator u Industrijskoj zoni te dovršetak kanalizacije u Kulmerovoj ulici.

Općina Cernik u narednom periodu istim intenzitetom nastavlja s kontinuiranim   stvaranjem boljih uvjeta za život stanovništva, jednako u oblasti komunalne infrastrukture, društvenih i gospodarskih djelatnosti.

Komentari
Prethodni članakVelika pobjeda HMNK Nova Gradiška u derbiju kola: korak bliže naslovu prvaka
Sljedeći članakProblematično križanje kod Pauna uskoro postaje siguran kružni tok