Važnost koju optimalna prehrana ima za zdravlje spoznali su još stari Egipćani, a najstariji dokaz o tome su slikovni zapisi koji potječu iz 5000.-te g. pr. Krista. Iako nije prvi koji je spoznao važnost prehrane u očuvanju zdravlja, Hipokrat je zasigurno dao izuzetan doprinos «popularizaciji» ideje uporabe hrane kao lijeka.. Da je tako, govori i «besmrtnost» njegove rečenice «Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana».

Prema Hipokratovom učenju, koje se podudaralo sa vjerovanjem starih Egipćana, probava ima važnu ulogu u održavanju zdravlja pa je i hrana, zbog utjecaja na probavu, bolesnoj osobi važnija od samog lijeka. Zapisi pronađeni na papirusima u egipatskim piramidama  svjedoče kako su  još drevni Egipćani znali propisati prehranu za bolesne ,te da su njihovi liječnici upotrebljavali različite namirnice umjesto lijeka.

Tako je, primjerice, med bio čudotvoran lijek za sve bolesti i stanja.Prvotno se koristio za cijeljenje rana, no kasnije je, obzirom da se pokazao izuzetno djelotvornim u liječenju infekcija, bio sastavni dio mnogih lijekova koji su se uzimali oralno. Uz med, stare su civilizacije, i češnjaku pridavale čarobna svojstva.

Izvjesni Dioscorides zapisao je kako bijeli luk  oslobađa od crijevnih i kožnih parazita, neutralizira vanjske i unutarnje upale, ublažava zubobolju i kašalj, reducira nastanak hemoroida i stimulira menstrualno krvarenje.Mnogi se i danas zaklinju u djelotvornost i ljekovitost mnogih biljaka, a i suvremena medicina sve se češće okreće i botanici.

Liječili se travama, čajevima ili suvremenim farmakološkim sredstvima, bez vitamina ne možemo. Vitamini su, kaže definicija  nutrijenti  koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati i mora ih uzimati putem hrane. Vitamini nastaju u biljkama uz pomoć sunca, a ponekad i u ljudskom ili životinjskom organizmu.Vitamini su nam posebno neophodni u proljeće, u trenutku kada je organizam imunološki oslabljen dugim, hladnim danima zime.

Stoga ćemo vitaminima dodijeliti glavnu ulogu i u novoj emisiji „POLA URE ZDRAVSTVENE KULTURE“, u četvrtak, 8.ožujka. Na Međunarodni dan žena gošće emisije bit će dvije žene, dr.Ljuba Ivošević Pavić, specijalistica neurolog i mlada liječnica, specijalizantica psihijatrije Kristina Terzić.Nakon uvodnog upoznavanja sa značajem vitamina, slijedi kratka korisna lekcija o vitaminu A.

Čekamo vas u 9 sati na frekvenciji 98,1, u četvrtak, 8.ožujka. “Vitaminizirajte“se s nama!

Komentari
Prethodni članakSezona gripe dosegla vrhunac
Sljedeći članakPrvih 125 godina Industrijsko – obrtničke škole Nova Gradiška