Već tradicionalno, vinogradari novogradiškoga kraja sutra će se okupiti u svojim vinogradima i voćnjacima i proslaviti blagdan svog zaštitnika, svetog Vinka. Fešte se pripremaju na novogradiškim, cerničkim, staropetrovoselskim, rešetaračkim i novokapelačkim brdima, a uz vatru, dobru pjesmu, u ponudi će se i ovoga puta naći razne slavonske delicije.

Već dugi niz godina, uz vinogradare, članove Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko” Staro Petrovo Selo, organizirano okupljanje pripremaju i članovi novogradiške Udruge vinogradara i voćara „Slavča”.

Kako ističu, sve je spremno za još jednu feštu koja će, tradicionalno, početi blagoslovom vinograda kod križa na Slavči točno u 12,00 sati. Prije toga, blagoslovit će se i kovačevljanski voćnjaci.

U Starcima u općini Staro Petrovo Selo, uz svirku tamburaša „Satira“ iz Davora, vinogradari i njihovi prijatelji će se nakon mise u kapelici sv. Vinka družiti uz kuhano vino, grah i pečene kobasice.

Blagdan sv. Vinka početak je nove vinogradarske godine i sezone radova. Posvetit će se vinogradi i orezati prvi trsovi i lanjskim vinom zaliti na njih simbolično obješene kobasice.

Što se tiče Policije ni ove godine ne izostaju upozorenja vozačima da za volan ne sjedaju pod utjecajem alkohola.

Komentari