Već tradicionalno, vinogradari novogradiškoga kraja sutra će se okupiti u svojim vinogradima i voćnjacima i proslaviti blagdan svog zaštitnika, svetog Vinka. Fešte se pripremaju na novogradiškim, cerničkim, staropetrovoselskim, rešetaračkim i novokapelačkim brdima, a uz vatru, dobru pjesmu, u ponudi će se i ovoga puta naći razne slavonske delicije.

Već dugi niz godina, uz vinogradare, članove Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko” Staro Petrovo Selo, organizirano okupljanje pripremaju i članovi novogradiške Udruge vinogradara i voćara „Slavča”.

Kako ističu, sve je spremno za još jednu feštu koja će, tradicionalno, početi blagoslovom vinograda kod križa na Slavči točno u 12,00 sati. Prije toga, blagoslovit će se i kovačevljanski voćnjaci.

U Starcima u općini Staro Petrovo Selo, uz svirku tamburaša „Satira“ iz Davora, vinogradari i njihovi prijatelji će se nakon mise u kapelici sv. Vinka družiti uz kuhano vino, grah i pečene kobasice.

Blagdan sv. Vinka početak je nove vinogradarske godine i sezone radova. Posvetit će se vinogradi i orezati prvi trsovi i lanjskim vinom zaliti na njih simbolično obješene kobasice.

Što se tiče Policije ni ove godine ne izostaju upozorenja vozačima da za volan ne sjedaju pod utjecajem alkohola.

Komentari
Prethodni članakRaste broj oboljelih od virusa gripe u Brodsko posavskoj županiji
Sljedeći članakDobre vijesti za vozače, od ponoći jeftinije gorivo