Gripa je kratkotrajna akutna bolest koju karakterizira nagli početak, nešto sporiji oporavak i mogućnost razvoja brojnih komplikacija. Ne liječi se antibioticima i ne trebate ići liječniku, simptomi su uglavnom vrlo jasni, no valja ih razlikovati od simptoma prehlade. Gripu najčešće treba samo preležati uz uzimanje mnogo tekućine te obično prolazi bez ikakvih posljedica.

Virus i u Brodsko posavskoj županiji zahvaća sve veći broj ljudi.

“Prema prijavama liječnika iz primarne zdravstvene zaštite i same Opće bolnice u Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno 49 oboljelih od gripe. To je ukupan broj koji očekujemo da će se u narednim tjednima višestruko povećati, to je registirani broj i za očekivati je da je taj broj veći nego što je prijavljeno”, kaže izv. prof. prim. dr.sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ.

U narednim tjednima liječnici očekuju rast broja oboljelih.

“Mi smo ranijih godina imali 700-800 oboljelih i to na tjednoj razini, sad su te brojke još uvijek niske”, dodaje Cvitković.

Protiv virusa ove je sezone cijepljeno oko 13 i pol tisuća ljudi, dakle ni 10 posto ukupne populacije u županiji. No, cjepivo je individualna zaštita. Najugroženiji su stariji ljudi, kronični bolesnici i djeca.

Ovogodišnji virus nije značajno drugačiji do prošlogodišnjeg, prevladava gripa tipa A. Najviše je oboljelih na zagrebačkom i varaždinskom području, jedna je osoba u Zagrebu preminula od komplikacija uzrokovanih gripom. Drugih, nepoznatih virusa, poput onoga koji se početkom godine pojavio u Kini, u Europi za sada nema.

Evo kako ćemo biti sigurni da je zaista riječ o gripi:

  1. Nakon inkubacije od jednog do dva dana, gripa počinje naglo s tipičnim simptomima kao što su visoka temperatura (38-41°C) s tresavicom, malaksalost cijelog tijela, jaki umor i slabost, glavobolja i bolovi u mišićima.
  2. Temperatura je u naglom porastu prva 24 sata i može trajati dulje od tjedan dana.
  3. Osjeća se bol u mišićima cijelog tijela i u zglobovima, koja može biti prilično jaka.
  4. Može se javiti i pečenje u očima i osjetljivost na svjetlo.
  5. Respiratorni trakt reagirat će neproduktivnim kašljem, grloboljom i rinitisom.
  6. Temperatura i opći simptomi najčešće traju tri dana i dulje, no postupno nestaju, dok kašalj i grlobolja mogu trajati i do dva tjedna.
  7. Ponovna pojava povišene temperature upućuje na to da se razvila bakterijska upala pluća. Djeca često osjećaju mučninu i povraćaju, a kao komplikacija često se javlja upala srednjeg uha.

Prehlada je pak blaga virusna bolest koja zahvaća sluznicu dišnih organa. Nema općih simptoma bolesti, blagog je tijeka i obično bez komplikacija. Najčešće izaziva grlobolju, kašalj i promuklost. Iako simptomi mogu biti vrlo izraženi i neugodni, gripa ne zahtijeva posjet liječniku da bi vam propisao lijek, već samo da vam otvori bolovanje ili napiše ispričnicu jer obavezno morate mirovati i ležati koliko god je moguće. Pijenje mnogo tekućine i mirovanje najvažniji su u liječenju, ali i sprečavanju širenja zaraze. Prema nekim procjenama, jedan oboljeli može zaraziti čak 12 ljudi. Liječniku treba ići samo ako visoka temperatura traje dulje od četiri-pet dana, ako postoji poremećaj disanja ili poremećaj svijesti.

Izvor: Brodportal

Foto: Ilustracija/Internet

Komentari