Jučer je ususret nadolazećeg blagdana sv. Vinka, u Rešetarima kod vinogradara Ozrena Kraljića, održana vinska fešta. Prije uživanja u dobroj kapljici kršten je vinograd, a cijeli dan posvećen vinu obogatila je i izložba pod nazivom “U sićanju mi osta”. 

Idejni začetnik izložbe je Ozren Kraljić, a autor izložbe je kipar i slikar Ivan Jelančić.  Izloženi panoi pokazali su jedan mali povijesni pregled događaja na ovim prostorima od prapovijesti pa sve do 20. stoljeća.  A kroz predavanje o izložbi, posjetitelji su mogli čuti i o povijesti vina na ovim područjima.

Osmijeh na licu krasio je domaćina Ozrena Kraljića, koji se osvrnuo na prošlu berbu.

-“Zadovoljan sam s posljednjom berbom, tim više što smo i premašili kapacitete vina koje smo imali svake godine. Kapacitete našeg vina u podrumima smo povećali  za 100 posto. Osim količinom, zadovoljan sam i s kvalitetom vina koja su uistinu odlična”. 

Vinariju i vinograd obitelji Kraljić posjetio je i saborski zastupnik Davor Vlaović, koji je uputio čestitke i zahvalu obitelji Kraljić.

-“Upravo je ovo pokazatelj kakva bi Slavonija trebala biti. Trebalo bi dati priliku ovakvim mladim obiteljima da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, ratarstvom, stočarstvom, pa evo i kao ovdje vinogradarstvom i vinarstvom i da od toga mogu živjeti i da te tradicije prijenose na generacije koje dolaze. Ovo je jedan od svijetlih primjera gdje se jedan mladi čovjek školovao upravo za ovaj poziv vinogradara i vinara. Na žalost od toga se nema dovoljno prihoda i on još mora raditi i druge poslove. Međutim, ovo je posao kojim se on želi baviti i širiti i takvim ljudima treba pomoći i omogućiti im da koriste sredstva iz Vinske omotnice kroz fondove EU i mjera ruralnog razvoja”. – kazao je Davor Vlaović

Po otvorenju izložbe uslijedila je i degustacija vina uz pjesmu tamburaša, jer ipak je kapljica ukusnija kada ju prati dobar ritam žice tamburice. 

 

Komentari