Jedanaesetu godinu zaredom Udruga vinogradara i voćara Cernik organizirala je jedinstvenu manifestaciju, „Dane cerničkog portugizca“.

Cjelodnevno događanje održano je jučer u prostoru starog Kulmerovog dvorca, a tijekom dana organizirano je niz sadržaja. Sve je počelo u jutarnjim satima izložbom plodova starih sorti voća, povrća i šumskih voćkarica, uslijedio je i svečano otvorenje te stručna predavanja u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. U poslijepodnevnim satima u srednjovjekovnom Kulmerovom dvorcu uslijedila je jedinstvena atrakcija, viteški program „Vitezova zelingradskih“. Streličarstvo, ispaljivanje kugle, bitka s veprom, vitezovi i dame vratili su nas u neko staro doba, a u svemu uživali brojni posjetitelji. Svoje proizvode izložili su i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, moglo se kušati pivo domaćih Craft pivara, probati cernički ćupteti, pečeno kestenje, nadaleko čuveno vino, cernički portugizac…

U pomoć vinogradarima i voćarima „uskočili“ su i članove Lovačke udruge „Srnjak“ koji su pekli divlje svinje na ražnju, pravili pljeskavice od divljači te lovački čobanac.

Za dobro raspoloženje gostiju pobrinuli su se Novogradiščanka Barbara Dautović Španović i njen „Barb&The June“ bend te „Teddy lion band“.

U podrumu Kulmerovog dvorca odvijala se, pak vinska priča. Uz tamburaše, jelo se i pilo te degustirao cernički portugizac te se krstilo mlado vino.

Kako ističe predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik Zvonko Živković, prvo je ovo krštenje mladog vina u Hrvata, a vinsku ceremoniju predvodio je vinski kardinal iz Požege Vlado Bauer.

Proglašena je i kuma cerničkih vinograda. To je Marija Milašin, djelatnica Poljoprivredno savjetodavne službe, ujedno i predsjednica Udruge vinogradara i voćara Oriovac.

Više nego zadovoljan je i načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić:

– Htjeli smo ove godine napraviti i pokrenuti nešto novo, stoga smo „Dane cerničkog portugizca“ obogatili i ovim sadržajima. Kako čujem od posjetitelja, iznimno su zadovoljni, stoga ćemo sljedeće godine nastojati biti još bolji i probati stvoriti određeni turistički brend iz cijele ove priče. Nastojali smo sadržaje prilagoditi svima, a da je posjetitelja bilo dokaz je i sva ova hrana koja je „planula“ u trenu. Očito, sljedeće godine morat ćemo se bolje pripremiti – s osmijehom kaže načelnik Žakić.

 

Komentari