Živuće generacije novogradiških vatrogasaca ove godine obilježavaju 145-tu obljetnicu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška. Tijekom svih ovih godina dragovoljno, hrabro i nesebično pod vatrogasnim geslom „Vatru gasi – brata spasi“ spašavali su živote i imovinu ne pitajući čije gori.

Novogradiški vatrogasci perjanica su razvoja vatrogastva u Hrvatskoj, a vatrogastvo u Novoj Gradiški svijetli primjer dugogodišnjeg osviještenog i humanog djelovanja u zajednici.

Posebno mjesto u povijesti hrvatskog naroda pripada vatrogascima ne samo zbog organiziranog suprotstavljanja požaru, već i zbog neprocjenjive uloge u izgradnji hrvatskog nacionalnog bića. Prva dobrovoljna vatrogasna društva u krilu Hrvatske vatrogasne zajednice bila su nadahnuće za svekoliko hrvatsko vatrogastvo i usporedo s time i nadahnuće nezaustavljive samosvijesti čitavog hrvatskog naroda.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Gradiška jedno je od osam osnivača Hrvatske vatrogasne zajednice i najstarije vatrogasno društvo u Slavoniji, stoga su danas s više prigodnih sadržaja obilježili vrijednu obljetnicu, 145 godina rada i postojanja DVD-a Nova Gradiška.

U jutarnjim satima služena je svečana sveta misa, a potom je održana i svečanost primopredaje vatrogasnih vozila iz prijateljskog njemačkog grada Herzogenauracha, članova Freiwilligen Feuerwehr vatrogasnog društva. Ovoga su puta novogradiškim vatrogascima donirali tri vatrogasna vozial.

Nakon mimohoda vatrogasnih društava u kojima je sudjelovalo više od tristotstine vatrogasaca iz cijele Hrvatske, središnja je svečanost obilježavanja održana u novogradiškom Društvenom domu.

Pismo potpore novogradiškim vatrogascima uputila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je obećala i skori susret s vatrogascima i Novogradiščanima.

Okupljene vatrogasce, pokrovitelje i goste pozdravili su član Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik županijske vatrogasne zajednice Brodsko posavske županije Milan Šulter, u ime Grada Nova Gradiška zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić, predsjednik prijateljskog vatrogasnog društva iz Herzogenauracha Thomas Geiger, u ime svih dobrovoljnih vatrogasnih društava Mijo Brlečić, predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Željko Valešić i u ime domaćina, predsjednik DVD-a Nova Gradiška Siniša Makovičić.

– Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Gradiška od početka svog djelovanja radilo je na humanoj zaštiti od požara i svih drugih nepogoda koje su zadesile, kako građane grada Nova Gradiška, bliže i šire okolice, tako i cijele Hrvatske, stavljajući ponekad svoje živote u drugi plan, kako bi spasili živote i imovinu onih za koje možda nikada nisu ni znali.

U Novoj Gradiški inicijativu za osnivanje dobrovoljnog vatrogasnog društva potiču trgovac Jozef Schwartz ml. I poduzetnik Alojz Lammer. Zajedno su otišli u općinu 20. lipnja 1871. godine i Općinskom savjetu ukazali na potrebu osnivanja ove humane organizacije.

Nizale su se godine, ljudi, događaji…

DVD Nova Gradiška imao je veliku ulogu u Domovinskom ratu, a sa svojom uspješnom zadaćom nastavljaju i u mirnodopskim danima. Danas Dobrovoljno vatrogasno društvo broji 167 članova. Zahvaljujemo svim generacijama vatrogasaca bez kojih ovo društvo ne bi opstalo, mladeži i djeci kroz sve ove godine, gradonačelnicima koji su nekada manje, nekada više imali sluha za naše probleme i potrebe u nabavi opreme, obiteljima Trupina i Vučković što su njihovi najdraži s nama dijelili dobro i zlo, bratskim društvima Bistra i San Marino – Novi Vinodolski, te čelnicima grada, građanima i vatrogascima Herzogenauracha, na njima možda maloj pomoći, ali nama zasigurno velikoj – istaknuo je predsjednik DVD- Nova Gradiška Siniša Makovičić.

Dobitnici vatrogasnih priznanja

Na svečanoj sjednici u povodu 145 godina postojanja i rada DVD-a uručena su vatrogasna odlikovanja zaslužnim članovima i pojedincima.

Vatrogasno odlikovanje za posebne zasluge u vatrogastvu primili su Željko Stević i Antun Tot.

Zlatnu vatrogasnu medalju dobili su Ivo Pejaković, Josip Pejaković i Antun Tot.

Zlatnu vatrogasnu plamenicu dobili su Marijan Ruškan i Stipo Sivonjić.

Srebrnu vatrogasnu medalju dobili su Dejan Lekić, Siniša Makovičić i Željko Zboril.

Srebrnu vatrogasnu plamenicu primili su Miroslav Bakunić, Milan Brkljača, Hrvoje Horvat, Dragan Rakonić, Domagoj Sabolić i Pavo Sivonjić.

Brončanu vatrogasnu medalju dobili su Marijan Ruškan, Edvard Sabljak, Petar Sivonjić.

Brončanu vatrogasnu plamenicu dobili su Mihaela Babić Plavšić, Franjo Barić, Irena Barić, Marijana Brkljača, Ivana Bulf, Mario Bulf, Stjepan Čevizović, Mirta Došlić Makovčiić, Matej Houdek, Ksenija Jurković, Silvije Kovačević, Mihael Lekić, Mihaela Lekić, Aleksandra Pavlica, Mate Pleša, Daniel Rodić, Marina Sabljak, Mira Sivonjić, Kristina Vrbanić i Berislav Žužić.

Spomenicu vatrogasni veteran dobio je Nikola Batinić.

Vatrogasnu spomenicu za 60 godina rada u vatrogastvu dobio je Nikola Batinić.

Vatrogasnu spomenicu za 40 godina rada u vatrogastvu dobio je Antun Tot.

Vatrogasnu spomenicu za 30 godina u vatrogastvu dobili su Mario Bulf i Dejan Lekić.

Vatrogasnu spomenicu za 20 godina rada u vatrogastvu dobili su Milka Barbarić, Franjo Barić, Branka Burazović, Štefica Pejaković, Mira Sivonjić, Pavo Sivonjić i Zora Vučković.

Veliku plaketu za potporu i doprinos prigodom obilježavanja 145 godina društva dobili su Grad Nova Gradiška, Grad Herzogenaurach, Freiwillibe Feurwehr Herzogenaurach, Brodsko posavska županija, Tvrtka “Vatropromet”.

Srednju plaketu za potporu DVD-u Nova Gradiška primili su HVZ, DUZS, VZBPŽ, Radio Psunj, TZ grada Nova Gradiška, Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška, gradske Osnovne škole “Mato Lovrak” i “Ljudevita Gaja”, Marko Lončar, Irena i Franjo Barić.

Malu plaketu za potporu DVD-u Nova Gradiška primili su župnici Perica Matanović i Ivan Štivičić, Vesna Špehar, Mirela Kumić, Zlatko Houdek, Krešimir Šajfar, Anton Kajtazi i Tihomir Rakonić. U kulturno umjetničkom programu proslave sudjelovali su članovi Dramske skupine Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trek” i Gradska glazba Nova Gradiška.

Photo: Helena Vlaović

no images were found

Komentari
Prethodni članakNe daju ih nikome: Napušteni Leo i Lea sad su kućni ljubimci
Sljedeći članakPIROVA POBJEDA – Jakovina jeste porazio Valentu, ali ne i probleme u stranci/ Jerko Zovak