Nakon ove ništkoristi Konvencije, brodsko-posavski SDP, još jednom, odložio je ozbiljno suočavanje s unutarstranačkim programsko-kadrovskim problemima. Ako ne žele, opet, obrukati se na lokalnim izborima, ovdašnji socijaldemokrati, pod hitno, moraju organizirati novi – takav ili sličan – sastanak i na njemu donijeti konkretne programsko-kadrovske odluke: s kojim idejama i s kojim ljudima SDP-a namjeravaju ići na predstojeće lokalne izbore.

VJERUJUĆI kako je dovoljno snažan, tridesetog dana siječnja ove godine, lider brodskih SDP-ovaca, Stribor Valenta, javno je objavio svoj ‘prvi korak za marš od 10 tisuća kilometara’. Pod okriljem mraka, ispred prostorija u kojima se nalazi sjedište brodsko-posavskog SDP-a, ovaj diplomirani pravnik najavio je preispitivanje partijske pravovjernosti svog nominalnog šefa, Tihomira Jakovine, predsjednika Županijskog odbora SDP-a, tražeći sazivanje Izvanredne izvještajne županijske konvencije.

Ustvari, zajedno s deset predsjednika općinskih organizacija i 50 posto brodskog Gradskog odbora SDP-a, Valenta je odlučio srušiti Jakovinu i, ako bude prilika, sam sjesti u stolicu brodsko-posavskog lidera SDP-a.

Očito, ne bojeći ih se nimalo, Jakovina je pobunjenicima oštro uzvratio tvrdeći kako će, ustvari, on preispitati njihovu lojalnost partiji. I ne samo to. Došao im je u dvorište, na sjednicu brodskog SDP-a i, ničim izazvan, pred otvorenim ustima prisutnih, sam sebe nominirao SDP-ovim kandidatom za brodskog gradonačelnika čime je, ustvari, javno, predsjedniku Gradskog odbora, Robertu Lujiću, pred njegovim ljudima, bacio rukavicu u lice.

Zahvaljujući Milanoviću, Jakovina je preživio 

U onoj mjeri u kojoj je predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, igrao liderski odlučno kad je predložio da Glavni odbor tajno glasa o isključenju Slavka Linića iz stranke, a potom superiorno pobijedio Linićevog čovjeka, Zlatka Komadinu, u izborima za predsjednika stranke, u toj mjeri je Jakovina postupio lukavo jer je – za razliku od svojih oponenata – opredijelio se za pobjednika Milanovića, a ne za gubitnika Komadinu.

Na krilima Milanovićeve pobjede, u međuvremenu samozatajni Jakovina, trijumfirao je u subotu 14. svibnja, u dvorani brodskog Mjesnog odbora J.J. Strossmayer, na traženoj Izvanrednoj konvenciji. Nejavnoj.

Nakon što je prebrojio delegate koji su odazvali se njegovu pozivu na taj neuobičajen – izvanredni – stranački skup i ustanovio kako ima osam ljudi više od potrebnih za kvorum, a da kolovođe na čelu sa Striborom Valentom došli nisu, Jakovina je u radno predsjedništvo predložio – Vinka Grgića i Iliju Markotića desno te Ivanu Ribarić i Jozefinu Birindžić lijevo, a sebe u sredinu – za predsjednika.

Uvjeren kako potpuno vlada situacijom u prostoru s frakcijskom manjinom bez vođe, Jakovina je ignorirao temeljnu obvezu – podnošenje sveobuhvatnog izvješća o radu i rezultatima tog i takvog rada za promatrano razdoblje – te je, u kratkom uvodnom izlaganju, tek inicirao otvaranje pitanja i moguću raspravu o njima, svjestan kako će na, taj način, Konvenciju učiniti formalno prizemnom, a sadržajno siromašnom.

Ono što je planirao i ostvario je. Zasad. 

Mada glasanja o kakvoći i rezultatima rada brodsko-posavskog SDP-a nije bilo, po završetku Izvanredne konvencije Jakovina se može slavodobitnikom smatrati. Naime, to što nitko od prisutnih nije ozbiljno problematizirao stanje u stranci i njezine neuspjehe na svim dosadašnjim izborima u zadnje četiri godine i to što Konvencija nije završila s ozbiljnim programsko-kadrovskim odlukama, nije problem Tihomira Jakovine (“koji se nikome ne javlja”) nego je to problem onih koji svoje kolektivne (stranačke) i partikularne (osobne) ciljeve ostvarili nisu zahvaljujući, prije svih, Tihomiru Jakovini.

Zasad, Jakovina je ostvario ono što je planirao. Međutim, to ni izbliza nije dovoljno – ne želi li ‘plesati tek jedno ljeto’. Činjenica da iz ‘Politbiroa Centralnog komiteta’ stranke – na tako važnom i neizvjesnom skupu – niko bio nije, govori u prilog tezi da je Milanović sa suradnicima želio prirodan rasplet događanja na terenu – tko pobjedi bit će pomazan. Politički nevina predsjednica Foruma seniora SDP-a, Marica Došlić, iako gošća, na skupu je imala status korektne domaće drugarice.

Kako god, nakon ove ništkoristi Konvencije, brodsko-posavski SDP, još jednom, odložio je ozbiljno suočavanje s unutarstranačkim programsko-kadrovskim problemima. Ako ne žele, opet, obrukati se na lokalnim izborima, ovdašnji socijaldemokrati, pod hitno, moraju organizirati novi – takav ili sličan – sastanak i na njemu donijeti konkretne programsko-kadrovske odluke – s kojim idejama i s kojim ljudima SDP-a namjeravaju ići na predstojeće lokalne izbore.

Stranka koja godinu dana prije izbora ne artikulira sažetak svog izbornog programa i ne predstavi svoje kandidate za općinske načelnike, gradonačelnike i župana, nema većih izgleda za ostvarenje ozbiljnijih izbornih rezultata. 

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakVeliko slavlje novogradiških vatrogasaca: danas proslavili 145 godina postojanja i rada
Sljedeći članakBrkovi s maskama uz pjesmu „Ja ne želim da budem ok“ za čist zrak u Slavonskom Brodu