Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u sklopu projekta „Vatromet kulture” u Učilištu „Matija Antun Relković” jučer je klaviristički koncert održala istaknuta glazbenica, višestruko nagrađivana pijanistica Ida Gamulin.

Učenicima osnovnih i srednjih škola predstavila se djelima Franza Schuberta, Frederica Chopina i Borisa Papandopula.

– Nakon više godina vraćam se u Novu Gradišku u ovu lijepu dvoranu koja je uvijek bila ispunjena mladim ljudima. Koncert je edukativnog karaktera jer bih htjela prije svake skladbe reći nešto o djelu i autoru. Na programu su koncerta veličanstvena Schubertova „Sonata u D duru”, tu su i djela vječnog pjesnika klavira Frederica Chopina, ono najljepše što se može čuti na klaviru te skladba Borisa Papandopula koja je vrlo malo poznata hrvatskoj javnosti. Skladba je to „Zdenkin striptiz” posvećena njegovoj drugoj ženi. Napisana je 1962. godine, ali je izgubljena. Dobila sam je na dar prije nekoliko godina i tada ju je njegova žena po prvi puta čula. Želim, prije svega mladoj publici predstaviti sve čari glazbe i upoznati ih s glazbom, tom zvonkom radošću.

Posebice se veselim otići u manje sredine, posebice u Slavoniju jer tu uvijek ima publike koja ove koncerte dočekuje s posebnim oduševljenjem. Uz odabranu riječ, mislim da je ovo jako dobar način da se mlade ljude nauči da klasičnu glazbu treba slušati. Klasičnu glazbu treba slušati, potražite je na youtubu i vidjet ćete da nećete pogriješiti.

Ima toliko prekrasnih snimki, od vrhunskih glazbenika kojih više nema do mladih glazbenika, laureata i pijanista koji su tek stastali. Upišite djecu u glazbenu školu, omogućite im da se bave glazbom jer umjetnost je ona jedina koja nam danas pruža ruku da možemo uljepšati ovaj život i osjećati se boljima – poručila je Ida Gamulin.

 

Pijanistica Ida Gamulin vodeće je ime hrvatskog pijanizma srednje generacije

Rođena je u Splitu gdje je završila klasičnu gimnaziju i srednje glazbeno obrazovanje. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je glasovir u razredu prof.Jurice Muraja, kod kojeg je završila i poslijediplomski studij. Godine 1980.na Državnom natjecanju osvaja nagradu „Svetislav Stančić“.
Usavršavala se na Visokoj školi za glazbu „F.Liszt“ u Weimaru kod Rudolfa Kehrera, te u razdoblju od 1982.do 1986.u Londonu kod uglednih pijanista Alfreda Brendela, Johna Lilla, Stephena Kovacevicha i Annie Fischer, koja ističe:“..izrazita osebujnost i poetski pristup glasoviru čine njezine interpretacije nesvakidašnjima.“
Godine 1983.dobitnica je nagrade „Myra Hess“u Londonu gdje  debitira u Queen Elizabeth Hall-u i snima prvi LP za tvrtku EMI-Mava.
Početke njezine inozemne karijere prate izvrsne kritike, pa tako Noel Goodwin u listu „The Times“ piše:“ …u stilski raznovrsnom i zahtjevnom programu, Ida Gamulin se predstavila kao iznimna pijanistička osobnost snažnog izričaja…,od poetske kontemplacije do moćne bravuroznosti granitno čvrstih oktava…,u maniri koja podsjeća na Annie Fischer.“, dok David Money u „Daily Telegraph“ ističe:“Vrhunski inetrpret Bacha…,majstor legata i bogate zvučnosti..,ostvarila je snagu i poeziju Beethovenove sonate..,magična izvedba“. Osim recitala u Queen Elizabeth Hall-u, nastupala je i u značajnim londonskim koncertnim prostorima kao što su Wigmore Hall, Purcell Room i St Martin-in-the-Fields.
Među brojnim priznanjima koje je dobila ističu se specijalna nagrada Festivala u Freiburgu,  snimka Brahmsove sonate u fis –molu proglašena je najboljom izvedbom na američkom Classical mp3 directory, te u domovini nagrada „Milka Trnina“za najbolji recital u 1994.godini.
Međunarodna karijera vodi Idu Gamulin u mnoga kulturna središta Europe i Sjedinjenih Američkih Država, nastupa na festivalima u Spolettu, Varni, Freiburgu, Strattfordu, Janaček festivalu i dr., te surađuje s uglednim orkestrima i dirigentima, kao što su Karl Richter, Hartmut Haenchen, Nikolaj Aleksejev,Nikša Bareza,Charles Ansbacher,Uroš Lajovic i dr.
Snima za BBC, France Musique, CBS, EMI-Mava, HRT i Croatia records. Do sada je objavila 13 nosača zvuka.
Uz solističke nastupe, umjetnica se intenzivno bavi i komornom glazbom. Mnogi hrvatski skladatelji posvećuju joj svoja djela, a posebnu pažnju posvećuje  Dori Pejačević, čiji je cjelokupni opus glasovirskih minijatura priredila za tisak.
Usporedo s koncertantnom karijerom, Ida Gamulin je redovita profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Održava seminare iz interpretacije, članica je ocjenjivačkih sudova pijanističkih natjecanja i predsjednica EPTA-e Hrvatske.

 

Komentari
Prethodni članakTri nova pehara u vitrini mladeži MNK “NG-Unitas”
Sljedeći članakIde nam sveti Vinko: Danas i sutra svakako pripazite, policija pojačano kontrolira promet, kazne do 15 tisuća kuna