S veseljem vas pozivamo na koncert Claritar dua koji čine vrhunske hrvatske glazbenice Ana Horvat, klarinet i Morana Pešutić, gitara, poručuju iz Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković

Koncert će se održati 10. svibnja u 19,00 sati u Domu kulture.

Ulaz je besplatan!

ŽIVOTOPISI GLAZBENICA

Ana Horvat rođena je u Varaždinu. Glazbeno obrazovanje započinje s 9 godina u klasi profesora Gordana Peršija u Glazbenoj školi u Varaždinu, gdje odmah pokazuje izniman talent. Kroz svoje školovanje, kao solistica sudjeluje na brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, gdje mahom osvaja prve nagrade i postiže visoke plasmane ( Hrvatska, Italija, Makedonija). Usavršavala se na majstorskim tečajevima kod priznatih hrvatskih i svjetskih imena.
Magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2013. u klasi redovnog profesora Milka Pravdića. Bilateralnim sporazumom kao razmijenjeni student, učila je i na Akademiji za glasbo v Ljubljani kod renomiranog slovenskog klarinetista Jože Kotara. 
Surađuje s priznatim hrvatskim orkestrima; Hrvatskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Orkestrom Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Cantus ansabmlom za modernu glazbu te s Orkestrom Oružanih snaga Republike Hrvatske. Kao solistica nastupila je uz Zagrebačku filharmoniju u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, te uz Hrvatski komorni orkestar i Orkestar Oružanih snaga u Hrvatskom Glazbenom Zavodu.
Trenutno djeluje kao glazbeni pedagog u glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

Morana Pešutić počela je učiti gitaru s osam godina u klasi profesorice V. Faullend Heferer u Samoboru, a obrazovanje zatim nastavlja u klasi profesorice I. Trogrlić. Diplomirala je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka, nakon čega upisuje poslijediplomski studij na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu u klasi maestra Zorana Dukića. Magistrirala je 2009. godine, a tijekom svog školovanja usavršavala se i na brojnim seminarima koje su vodili istaknuti gitaristički pedagozi iz Hrvatske i inozemstva (P. Steidl, A. Desiderio, C. Marchione, L. Young, M. Tamayo, M. Dylla, W.Kanengiser, M. Socias, L.Brouwer, I. Römer, G. Krivokapić, A. Vidović,…).
Morana je nastupala diljem Europe, a velik dio njenog koncertnog života čini komorno muziciranje. Bila je članica nekoliko komornih sastava među kojima su za izdvojiti The Hague Guitar Quartet i Amicorde Guitar Trio, a od 2014. godine redovito nastupa kao član gitarskog dua Coulé. 
Od 2009. godine bavi se i pedagoškim radom a trenutno radi kao profesorica gitare u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu. Njezini učenici postižu zamjetne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. 
Morana je i članica žirija na natjecanjima klasične gitare, te drži seminare i majstorske tečajeve.
Osim koncertne i pedagoške djelatnosti Morana se bavi i promicanjem kulture klasične gitare te je, između ostalog, bila idejni začetnik i suosnivač Zagreb Guitar Festivala kao i umjetnička ravnateljica Festivala u njegova prva dva izdanja. 2013. godine bila je u organizacijskom odboru međunarodnog „Youngmasters“ festivala u Samoboru, a od 2017. godine njegova je umjetnička ravnateljica. 

Koncert je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture RH.

Komentari
Prethodni članakNovogradiščanin Marko Gajski: Vratimo dostojanstvo našim ljudima!
Sljedeći članakJuniori MNK “NG-Unitas” među najboljima