Prosječna plaća u lipnju ove godine iznosila je 6.470,00 kuna, dva i pol posto je to više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

No puno realnija ipak je činjenica kako čak tri četvrtine zaposlenih ne dobiva više od 7.515,00 kn, dok polovica zaposlenih prima 5.595,00 kn ili manje. Porazan je podatak i kako deset posto svih radnika, oko 160 tisuća ljudi, mjesečno radi za minimalac. Iako, smatraju stručnjaci, podaci Državnoga zavoda za statistiku pokazuju trend povećanja, on je i dalje nedovoljan s obzirom na tržišna kretanja, a dijelom je posljedica izraženog manjka radne snage, piše novac.hr.

Nepal, Filipini, Bangladeš. Samo su dio zemalja iz kojih Hrvatska uvozi radnu snagu. I to nakon što su od pronalaska posla u Hrvatskoj već odustali potencijalni zaposlenici iz susjednih država. Nedostatak radnika jedan je od osnovnih problema s kojim se suočavaju poslodavci, no jednim dijelom, smatraju stručnjaci, i uzrok rasta plaća.

Podsjetimo, zaposlenicima javnih i državnih službi osnovica plaće porasla je u 2018. ukupno 6 posto, potom, početkom ove godine, još 3 posto, a od 1. rujna ove godine povećat će se za još 2 posto. Sindikati ističu da je povećanje od 6 i 3 posto ustvari bilo “vraćanje uzetog” iz 2009., a da tek povećanje osnovice od 2 posto od 1. rujna predstavlja prvo nominalno povećanje osnovice plaća od 2009. godine. Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske traže da se povećanje od 6,11 posto provede tako da se 4 posto povećanja uvede već ove jeseni, a preostalih 2 posto od 1. siječnja iduće godine. Sindikati zdravstva, pak, inzistirali su na tome da se od 1. kolovoza za 3 posto poveća naknada za uvjete rada, a za 4 posto nakon nekoliko mjeseci tzv. naknada za odgovornost na radu. Neće čuditi i ako neki drugi, manji sindikati zatraže povećanje plaća za svoj sektor, poput socijalnih radnika.

Zaposlenicima javnih i državnih službi osnovica plaće porasla je u 2018. ukupno 6 posto, potom, početkom ove godine, još 3 posto, a od 1. rujna ove godine povećat će se za još 2 posto.

Foto:Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članakStiže velika promjena vremena: Iz japanki u čizme?!
Sljedeći članakOŠ “Ante Starčevića” Rešetari: Erasmus projekt „Odrastajući u digitalno doba“