Vrućine koje posljednjih dana vladaju Hrvatskom potrajat će još koji dan, a početkom sljedećeg tjedna stiže velika promjena koja bi, sudeći prema trenutnim prognozama, mogla označiti i kraj ljeta.

– Do ponedjeljka će biti vruće i sparno, u većini Hrvatske uz povećanje opasnosti od još jednog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, te pritom pretežno sunčano, uz samo rijetke mjestimične pljuskove, uglavnom u kopnenom području, najavljuje glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

– Početkom novoga tjedna sve je vjerojatnija izraženija promjena vremena, uz češću i obilniju kišu te pad temperature, a na Jadranu i nevere, uz najprije jugo zatim i buru, upozorava Vakula.

“Do kraja ovoga tjedna na kopnu će biti većinom sunčano, a vrućinu i sparinu ponegdje mogu prekinuti lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Najveća je vjerojatnost za njih u zapadnim predjelima, posebice uz gore i planine. No, početkom novoga tjedna sve je vjerojatnija izraženija promjena vremena – ponegdje uz moguću obilniju kišu, na Jadranu i nevere, te pad temperature, u ponedjeljak i jako jugo, zatim buru. No do tada ljubitelji ljeta mogu uživati u suncu i vrućini, pa i vrlo toplom moru, oko Lastovo čak i temperature od 28 °C.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Na stranicama DHMZ-a u 7-dnevnoj prognozi vidljivo je da je u utorak na pomolu uistinu drastična promjena vremena pa tako, primjerice, Novu Gradišku prema trenutnim predviđanjima toga dana uz kišu očekuje maksimalna temperatura od samo 20 Celzijevih stupnjeva.

Foto: Ilustracija/Internet