Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković” i ove se godine pridružilo obilježavanju jedinstvene manifestacije „Dana medijske pismenosti”.

Naime, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 8. do 12. travnja 2019. održavaju se drugi „Dani medijske pismenosti”.

Manifestaciji se i ove godine pridružilo Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković”, a uključili su se i učenici nastavnici  gradskih osnovnih škola “Mato Lovrak” i “Ljudevita Gaja”, „Ante Starčevića” Rešetari, „Matije Antuna Relkovića” iz Davora, Gimnazije Nova Gradiška, Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška i Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška.

Kako ističe ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković” Danijela Juranović, cilj im je osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti, te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

– Tema koju ove godine želimo naglasiti je poštovanje prema sebi i drugima u medijima. To uključuje niz podtema, kao što su tolerancija, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva te zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama.

Ove godine nudimo program filmova koji na izravan ili posredan način govore o različitim temama vezanim uz medije i pogodni su za nastavu filmske umjetnosti i poticanje filmske pismenosti. Filmovi su podijeljeni za predmetnu nastavu i prikazani su jučer, a za srednje škole projekcije su danas. Autori su programa i metodike Ana Đordić, Jelena Modrić, Višnja Vukašinović i Uroš Živanović, a voditeljica je programa profesorica Darija Šćukanec. Sudjelovanje u programu je potpuno besplatno – kaže Juranović.

Podsjetimo, U sklopu prvih „Dana medijske pismenosti” u travnju 2018. održano je više od 130 događanja u vrtićima, školama, knjižnicama, kinima, udrugama i drugim ustanovama u više od 60 gradova diljem Hrvatske i proizvedeni su edukacijski materijali namijenjeni djeci i mladima, roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima.

 

 

Komentari
Prethodni članakVečeras u Gradskom muzeju izložba ratnih fotografija „Zoran Filipović 1991”
Sljedeći članakDONOSIMO 13 PRETENDENATA NA 12 MJESTA – Tko iz Brodsko-posavske županije želi ući u EU parlament?