Kako je nedavno najavio na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Vinko Grgić, Novogradiščani bi, ukoliko bude interesa, mogli dobiti još jednu zgradu izgrađenu po sistemu društveno poticane stanogradnje. Naime, Grad Nova Gradiška raspisao je javni poziv za prikupljanje informacija o interesu građana Nove Gradiške za rješavanje stambenih potreba putem Programa A, B i C društveno poticajne stanogradnje.

Postoji li interes građana, utvrdit će se putem ankete koja će se provoditi do 17. lipnja 2016. godine.

Anketni upitnik o stambenim potrebama putem društveno poticane stanogradnje možete popuniti u zgradi gradske uprave Grada Nova Gradiška, soba broj 59. III kat, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8,00 do 14,00 sati ili na internet stranici Grada Nova Gradiška www.novagradiska.hr s potrebnim uputama.

Jedna takva zgrada izgrađena po sistemu društveno poticane stanogradnje već je izgrađena u naselju Urije u Novoj Gradiški, a na istoj lokaciji gradila bi se i druga.

Podsjetimo, program POS-a pokrenut je s ciljem da se građanima omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih.

Prosječna kamata je oko 3,9 posto na rok otplate od 30 + 1 godina počeka bez jamaca. Prvih 15 do 20 godina otplaćujete kredit poslovnoj banci, a maksimalna kamata (promjenjiva) može biti od 5,45 do 5,98 posto (prosječna 5,75 posto) valutna klauzula vezana uz euro (ovisi o odabranoj banci). Preostalih 10 do 15 godina otplaćujete sredstva Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama tj. APN-a (kredit se počinje otplaćivati po zatvaranju kredita poslovne banke). Izmjenama Zakona o POS-u (Narodne novine broj 26/15) od 27. veljače 2015. godine, kamata je fiksna i iznosi tri posto, uz jedan posto godišnju kamatu za poček otplate kredita poslovne banke. Kamata se odnosi na sve stanove u izgradnji i prodaji, a za koje nisu sklopljeni ugovori o kupoprodaji stana. Za stanove čija je kupnja realizirana do stupanja na snagu izmjena Zakona o POS-u kamata je također fiksna i iznosi pet posto, uz dva posto godišnju kamatu za poček otplate kredita poslovne banke.

Komentari
Prethodni članakKvalifikacije za popunu 1.ŽNL BPŽ
Sljedeći članakII. Memorijalni kup Branko Bratek / Foto