Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije, danas je opet održao konferenciju za medije kako bi javnost izvijestio da je, nakon jučerašnjeg četvrtog potvrđenog pacijenta s koronavirusom, danas na njega pozitivno više osoba, odnosno već smo na osam pozitivnih slučajeva. Jedna pacijentica je preminula, a sedam je pozitivnih. 

Na konferenciji za medije održanoj u 12 sati nakon sjednice Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, javnosti su se putem medija obratili liječnici, kazavši kako Brodsko-posavska županija od danas broji četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, odnosno, osam zasad zabilježenih osoba zaraženih bolešću COVID-19.

– Jutros smo zaprimili četiri pozitivna nalaza, tako da je ukupan broj pozitivnih nalaza na području Brodsko-posavske županije sada osam. Nažalost, kako ste ranije informirani jedna osoba je i preminula. Novi pacijenti su osobe već poznatih kontakata. Jedna osoba je putovala u inozemstvo, a tri su bliski kontakti osoba koje su već otprije pozitivne na COVID-19. Dvije osobe su srednje, jedna starije i jedna mlađe životne dobi. Epidemiološka obrada kontakata se i dalje nastavlja. Iskoristio bih prigodu i pozvao još jednom na pridržavanje svih mjera, uključujući i onu socijalnog distanciranja. Skrenuo bih pažnju pušačima i onima koji, uz nošenje rukavica i maski, puše nakon skidanja te zaštitne opreme, a bez pranja ruku. Oni se mogu zaraziti baš kao i oni koji ne nose zaštitu. Pazite i držite osobnu higijenu, posebno kada je riječ o pušačima koji pod krinkom lažne sigurnosti misle da su sigurni ako nose maske i rukavice. Kada je riječ o kontaktima osoba koje su pozitivne, ukupno ih je osamdesetak, ali kolege obrađuju i nove slučajeve pa ćemo vidjeti koliko će ih biti sutra ujutro. Jutros je pristiglo još dvadesetak negativnih nalaza. Kada je riječ o lokalnoj transmisiji, ne možemo je isključiti. Nismo utvrdili tko je zarazio osobu koja je preminula. U zdravstvenom sustavu još nema zaraženih osoba. – zaključio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Ante Cvitković, odgovarajući – između ostalog – i na pitanja novinara.

– Imamo četiri nove pozitivne pacijentice koje su u dobi od 19 do 65 godina. Radi se o osobama koje su dosad bile zdrave i prema svim kliničkim parametrima, zasad razvijaju blagi oblik bolesti. U tijeku je klinička obrada i početak terapije. Sveukupno je u brodskoj bolnici sada sedmero pozitivnih pacijenata na liječenju. U tijeku je razmišljanje o povećanju broja mjesta s kojih će se uzimati brisevi, o čemu ćete na vrijeme biti obaviješteni. U tijeku je razmatranje i mobilne ambulante u tu svrhu. Rekord uzimanja briseva bio je prošli petak kada smo uzeli 40 briseva. – dodao je Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu.

Konferenciju možete pogledati OVDJE. 

Izvor: SBplus

 

Komentari