U sklopu Poziva za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je novčana sredstva OŠ Ante Starčevića Rešetari za projekt “Izvannastavna aktivnost – Teqball.

Kako su naglasili iz OŠ Ante Starčevića, veseli ih što je Ministarstvo prepoznalo njihova nastojanja u osnaživanju mladih naraštaja, jačanje samosvijesti i samopouzdanja te unapređenje svog zdravlja kroz usavršavanje nove grane sporta Teqball.

“U našoj školi tijekom protekle školske godine na temelju izvanškolske suradnje organiziran je susret, druženje i radionica s našim sumještaninom i reprezentativcem u Teqballu Dariom Batalom uz kojeg su na navedenoj aktivnosti sudjelovali i reprezentativci Crne Gore u svrhu popularizacije i upoznavanja s ovim novim smjerom sportske aktivnosti i sporta. Aktivnost je pokazala kako u našoj školi postoji veliki interes učenika za bavljenje ovim sportom te smo se u novoj nastavnoj godini odlučili napraviti iskorak u smislu organiziranja izvannastavne aktivnosti Teqball za učenike predmetne nastave.” – stoji u njihovoj obavijesti.

Zbog nedostatka novčanih sredstava nisu bili u mogućnosti kupiti prijeko potrebnu opremu u vidu Teqball stola i specijaliziranih lopti za igru. To ih je potaknulo na javljanje na Poziv MZO-a za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024.

Projekt pod nazivom Izvannastavna aktivnost- Teqball usmjeren je na promicanje zdravog stila života, tjelesne aktivnosti i ravnopravnosti spolova u sportu i životu učenika. Ovo je posebno važno u trenucima oporavka nakon Covida, a Teqball je relativno nov sport (2012.) koji je inkluzivan i potiče suradnju bez obzira na različitosti. Teqball uključuje korištenje zakrivljenog stola koji se zove Teqtable. Dok je tradicionalno glavni sport koji se igra verzija nogometa (Teqball), na što će se projekt dublje usredotočiti, projekt će također promicati korištenje Teqtablea, koji je dizajniran na takav način da omogućuje različite multisportske discipline koje se na njemu treniraju i igraju kao što su Teqvoly (izvedeno iz odbojke), Teqpong (izvedeno iz ping-ponga), Teqis (izvedeno iz tenisa) i Qatch (izvedeno iz rukometa). Cilj je zapravo promovirati tjelesnu aktivnost kroz različite sportove koji se igraju na jednom zajedničkom stolu. Teqball je inkluzivan sport jer specifičan dizajn stola olakšava igru sportašima i s tjelesnim invaliditetom. Prostorni zahtjevi Teqsportsa nisu veliki pa nije problem pronaći prostor za postavljanje stola, odnosno stolova.

Projektom će se svim kreativnim i talentiranim učenicima omogućiti novo iskustvo i kvalitetno provođenje slobodnoga vremena, a veselimo se budućim uspjesima naših učenika i njihovog učitelja TZK Matije Marjanovića u ovoj novoj i uzbudljivoj sportskoj disciplini. – napisali su iz OŠ Ante Starčevića. 

Komentari
Prethodni članakMilijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama
Sljedeći članakUčenice OŠ Ivana Gorana Kovačića SPS županijske prvakinje u badmintonu: plasman na Državno natjecanje