Mala općina, a velika “sranja”!

23. travnja 2015. godine tijekom proslave dana općine Davor, otvorena je nova industrijska zona od velikih 15.100 m2 nazvana PZ Davor.

Tog dana uz poduzetničku zonu otvoreni su i regionalni vodovod Davor te reciklažno dvorište i smetlište za koje se ispostavilo da je rak rana buduće ekologije novogradiškog kraja.

Ne bi tu ništa bilo sporno da se ta poduzetnička zona nije otvorila prije točno dvije godine pa se na nju potrošilo nevjerojatnih 2 milijun i 200 tisuća kuna, odnosno 110% izvornog općinskog proračuna koji iznosi nešto manje od 2 milijuna kuna. Ti novci su se dobili kreditom, kao namjenska sredstva za ulaganje u poduzetničku zonu, no izgrađeno je samo nešto ceste, a za ostalo se ništa ne zna, bar ne znaju oporbeni vijećnici općinskog vijeća općine Davor.  A ako vijećnici slabo znaju, mještani onda tek ništa ne znaju.

slika 2

Do 2013. godine uloženo 100 tisuća kuna po Hektaru!

Ukupno ulaganje u poduzetničku zonu Davor je do 2013 godine bilo 1.687.075,00 kn od čega je milion i pedeset tisuća uložila Republika Hrvatska, a ostalih 637.075,00 kn jedinica lokalne samouprave, odnosno općina Davor. Prema tablici revizije iz 2013. godine vidi se da je općina Davor u samom vrhu prema utrošenom novacu po 1 hektaru i to čak u iznosu više od 100 tisuća kuna!

 

slika 1_pdf

 

U Livadu „utukli“ skoro 4 milijuna kuna!

Tako zbrojeno dobivamo da se utrošilo u izgradnju poduzetničke zone Davor ukupno nevjerojatnih 3 milijuna i 887 tisuća kuna, ali se to prema priloženim slikama nigdje ne vidi.

Suludo je bilo iz poduzetničko – ekonomske perspektive uopće graditi i planirati takvo nešto u Općini koja je udaljena 20 kilometara od autoputa, te je izuzetno složeno prići kamionima i neprofitabilno, naravno osim u slučaju jeftinog otkupa dovezenog smeća koje nitko u Hrvatskoj ne želi!

Rata kredita se otplaćivala, kamata  podmirena, a industrijska zona, zahvaljujući mještanima koji ju kose, nije zarasla u potpuni korov. Račun naravno podmiruju svi mještani Davora i Orubice i porezni obveznici Republike Hrvatske! Neki u novcima, a neki u manjku ostalih sadržaja koji su trebali biti izrealizirani da se nije išlo u ovakve populističko megalomanske projekte.

Nažalost, započete nedovršene industrijske zone će tek u skoroj budućnosti biti velike afere pranja novca bez ikakvih rezultata ili poslovne ekonomske računice! A veća žalost je ta kako neki zaposlenici institucija državnih službi (sudstva, policije, državnog odvjetništva i ostalih) već komentiraju rečenicama: “previše si Radio dopušta i čačka gdje ne smije”!
Izgleda bi svi, pogotovo Radio, trebali biti sterilni kao i oni!

Tako u nizu imamo i dalje netransparentne i sumnjive radnje kojima su oštećeni u prvom redu mještani Davora i Orubice, a potom i šire novogradiško područje dok nam institucije šute, cinično se smješkaju i ne žele odraditi svoj posao za koje ih uredno plaćaju, isti ti oštećeni građani. Republike Hrvatske.

U prilogu link REVIZIJA

Autor: Željko Siladi

 

 

Komentari
Prethodni članakNaša svakodnevica: Provalili u dvorište 80-godišnjaka i ukrali motornu kosilicu
Sljedeći članakDanas u Komarnici, natjecanje u pripravi čobanca