Utrka mira važna je svjetska manifestacija koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Trkači, putujući kroz više od 100 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuću mjesnih zajednica kroz koju prolaze.

Prva baklja u europskom dijelu utrke krenula je 1989. iz Zagreba. Od tada se Utrka redovito održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatskog Olimpijskog Odbora.
Ova manifestacija odvija se na svjetskoj razini i prolazi na svim kontinentima te i na globalnoj razini nailazi na podršku pojedinaca koji svjetski mir i sklad drže za jedini temelj sretnije budućnosti.

Međunarodni tim koji trči kroz cijelu Europu došao je jučer u Novu Gradišku u poslijepodnevnim satima.  Svrha utrke je povezivanje ljudi, jer smo svi zajedno jedna velika obitelj. Utrka je utemeljena 1987. od filozofa mira Sri Chinmoya. Do sad je obuhvatila preko 10 miliona ljudi u preko 150 zemalja. Europski internacionalni tim prijeđe sve europske zemlje u kontinuiranoj ruti od oko 25.000 km. Poruka Utrke Mira je vrlo jednostavna: ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno živjeti u miru i prijateljstvu! Svatko od nas može promijeniti svijet – dajući živući primjer drugima i čineći simbolično prvi korak! U tom duhu možemo trčati sa bakljom, prenijeti je par kilometara ili je samo primiti i dati dalje – svaki korak se računa!

U ime Grada Nova Gradiška sudionike utrke pozdravio je Gradonačelnik Vinko Grgić ističući kako je promidžba mira za nas u Novoj Gradiški iznimno velika stvar. ” Čovjek kad ima mir, ne osjeća ga, ali kad mu je taj mir uskraćen onda na neki način itekako pati. Ovaj Grad je patio prije 20, 25 godina zbog toga što nije imao svoj mir i svoju slobodu. Danas to imamo i zbog toga nam je drago da se sjećamo tih stvari i promičemo mir zajedno sa Vama”, zaključio je Gradonačelnik Grgić.

Umjetnički program na Trgu povodom dolaska trkača Utrke mira upotpunili su članovi Matice hrvatskih umirovljenika Grada Nova Gradiška i novogradiške Mažoretkinje. Druženju su nazočile i dogradonačelnica za društvene djelatnosti Vesna Đapić, Voditeljica odsjeka za društvene djelatnosti Mihaela Đeraj i direktorica Turističke zajednice Grada Nova Gradiška Dinka Matijević.

no images were found

Komentari
Prethodni članak“Slavonac” Gunjavci Drežnik potvrdio naslov prvaka
Sljedeći članakRukometaši Nove Gradiške pobijedili Riječane