Gradski muzej Nova Gradiška i Novogradiško glazbeno ljeto koje sve više prerasta u ljeto kulture postali su bogatiji za još jednu vrijednu izložbu. Sinoć u prostorijama Gradskog muzeja upriličeno je otvorenje izložbe koja nosi naziv “Utočišta” umjetnika kipara rodom s novogradiškoga kraja, svjetski priznatoga Miroslava Župančića

Unatoč početnom skepticizmu kako bi se zbog vremena i datuma otvorenja izložbe mogao pojaviti mali broj naših sugrađana, Gradski muzej i autor postave Miroslav Pišonić ponovno su nadmašili sami sebe kada su izložbeni prostor osim skulptura raznih motiva rađenih od nekoliko materijala ispunili posjetitelji svih dobnih skupina.

Dokaz je to iznimne vrijednosti izložbe “Utočišta” i samog stvaratelja iste, neumornog Župančića, od milja zvanog Župa. 

Miroslav Župančić – Žup rođen je 1949. Od ranog djetinjstva iskazuje talent za likovno izražavanje. Govori da je početne korake u korištenju alata (nož, sjekira, turpija), a samim time i u oblikovanju te poštivanju materijala, dobio od djeda (po ocu). Skulpturom se ozbiljnije počinje baviti od početka sedamdesetih godina. U početcima radi pretežno u drvu, u maniri naive pod jakim utjecajem Tomislava Petranovića. Ugled je stekao osamdesetih godina kada je oblikovanje u spomenutoj maniri bilo prilično aktualno. Sve do 1991. stvarao je u Okučanima iz kojih odlazi kada mu je zapaljen atelje s radovima i ukupnom dokumentacijom. Preselivši u Zagreb nastavio je stvarati odmaknuvši se od naive, približivši se modernoj skulpturi. Svoj rukopis temelji na pročišćenoj formi i stilizaciji kojoj je vjeran bez obzira u kojem materijalu radio i kojim se motivom bavio. Zagrebački period vrijeme je kada prednjači oblikovanje u kamenu. Nakon vojno-redarstvene akcije Bljesak Župančić se vraća u Slavoniju, u Kosovac nadomak Okučana gdje i dalje stvara.

Izlagačka djelatnost proporcionalno prati njegovu veliku produktivnost. Od 1972., prve samostalne izložbe u Dubrovniku, nanizao je pedesetak samostalnih i velik broj skupnih izložbi. Izlagao je u mnogim gradovima u zemlji (Vinkovci, Zagreb, Samobor, Novi Marof, Varaždin, Korčula, Ludbreg,…) i inozemstvu (München, Gronau, Rim, Basel, Piran, Sevnica). Osim skulptura galerijskog formata autor je i većeg broja skulptura u javnom prostoru pa se tako možemo susresti s njegovim radovima u Bibinju, Crikvenici, Hvaru, Münchenu, Novoj Gradiški, Okučanima, Pakracu, Rimu, Torontu, Zagrebu. Autor je i nekoliko spomeničkih memorijalnih skulptura (Baćin Dol, Cernik, Gornji Bogićevci, Kosovac, Opatovac, Rešetari).

U svojem dugogodišnjem radu Župančić je izradio oko tri tisuće skulptura što potvrđuje njegovu izuzetnu marljivost i produktivnost. A samo mali postotak velikih Župančićevih djela mjesec dana krasit će, osim svjetskih i gradova Lijepe naše i Gradski muzej Nova Gradiška. 

no images were found

Komentari
Prethodni članakNeoprezni vozači ponovno izazvali prometne nesreće na novogradiškim cestama / foto
Sljedeći članakSpoj gastronomije i zabave: Održano još jedno “Rokovo u Vrbju” / foto