Referendum za opoziv lokalnih izvršnih čelnika moći će predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti na zahtjev 20 posto birača.

HRVATSKI sabor u petak je većinom glasova izmjenio Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, za dio javnosti i oporbu “lex šerif”, te donio zakon koji na drugačiji način uređuje financiranje općina, gradova i županija.

Izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, koje su dobile podršku 78 zastupnika, redefiniran je institut istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika i župana kod nedonošenja proračuna, a taj se institut razdvaja u dva koraka. Referendum za opoziv lokalnih izvršnih čelnika moći će predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti na zahtjev 20 posto birača.

Zakon jako brzo stupa na snagu

Određivanje vijećničkih naknada prepušteno je predstavničkim tijelima. Član predstavničkog tijela ima pravo na opravdani neplaćeni izostanak s posla radi sudjelovanja u radu predstavničkog tijela. Predstavničko tijelo dobija ovlast za raspuštanje vijeća mjesnog odbora, ta je ovlast dosad pripadala općinskom načelniku i gradonačelniku.

Izmijenjeni zakon stupit će na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim noviama. U interesu je svih jedinica da stupi na snagu čim je prije moguće kako bi se mogao primijeniti tijekom prosinca, odgovorio je Vladin predstavnik na opaske da zakoni, u pravilu, stupaju na snagu osmi dan od dana objave u službenom glasilu.

Izglasan i Zakon o financiranju lokalne samouprave

Zakon o financiranju lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji je dobio podršku 88 zastupnika, trebao bi na jednostavniji i pravedniji način definirati sustav raspodjele prihoda od poreza na dohodak, fiskalnog izravnanja lokalnih jedinica te sustav financiranja decentraliziranih funkcija. Jedinicama se u cijelosti prepušta prihod od poreza na dohodak i prihod od poreza na dohodak po osnovi kamata na štednju.

Pojednostavljuje se raspodjela prihoda od poreza na dohodak tako da općine, odnosno gradovi u ukupnom prihodu od poreza na dohodak sudjeluju 60, a županije 17 posto, udio za decentralizirane funkcije je 6 posto, a za fiskalno izravnanje 17 posto. Sabor je donio i Zakon o regionalnom razvoju te potvrdio ugovore o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH, te vlada Hrvatske i Litve.

Komentari
Prethodni članakPovodom Dana grada Nova Gradiška položeni vijenci kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima
Sljedeći članakSvečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada