Danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća grada Nove Gradiške u prigodi proslave Dana grada i župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. 

Program svečanosti  započeo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima, nastavljen služenjem svečane svete mise koju je predvodio biskup msgr. Antun Škvorčević u župnoj crkvi, nakon čega je uslijedila svečana sjednica Gradskog vijeća.

Nakon intonacije hrvatske Himne i minute šutnje u znak sjećanja na one koji su svoje živote ugradili u temelje samostalne i suverene Domovine nam Hrvatske, uslijedio je pozdrav svim nazočnima: članovima Gradskog vijeća grada Nova Gradiška, županijskim vijećnicima, načelnicima općina, roditeljima i članovima obitelji poginulih branitelja, predstavnicima braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, direktorima tvrtki, ravnateljima ustanova i škola, predstavnicima političkih stranaka, udrugama, društvima, sredstava javnog priopćavanja, kao i sve vas nazočne u dvorani „Relković“. Poseban pozdrav upućen je počasnim gostima, predsjedniku SDP-a Republike Hrvatske Davoru Bernardiću, zamjeniku župana Brodsko posavske županije Stjepanu Bošnjakoviću, te umirovljenim brigadirima Ivanu Babiću i Mladenu Mikolčeviću.

Rođendansku čestitku gradu i našoj župi uputili su i učenici Glazbenog odjela gradske Osnovne škole “Mato Lovrak”. Učenice petog razreda Martina Suvala na gitari, Ema i Nika Straga Šašić na flautama izvele su skladbu pod nazivom”Brazilska narodna”. Za nastup su ih pripremili njihovi nastavnici Boris Ružojčić i Željka Dročić.

Predsjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška gospođa Ljepša Rakas Vujčić otvorila je sjednicu govorom:

”Poštovane Novogradiščanke i Novogradiščani, članovi Gradskog vijeća, cijenjeni gosti i uzvanici, predstavnici medija, srdačno vas i toplo pozdravljam. Danas je veliki dan za naš grad, danas slavimo Dan grada i blagdan župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Dan Grada slavimo s ponosom, zahvalni generacijama naših sugrađana koji su kroz stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline – grad po mjeri čovjeka, u kojem je i danas, unatoč svemu što nas brine, ugodno živjeti. Radosna sam što vas mogu pozdraviti u ovako značajnom trenutku za naš grad. Slaveći blagdan župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i Dan grada, mi Novogradiščani danas slavimo vjeru, život i opstojnost. S posebnim pijetetom sjećamo se danas svih poginulih u Domovinskom ratu, uz posebnu zahvalnost njihovim roditeljima i obiteljima, invalidima Domovinskog rata i svim braniteljima. S ponosom se sjećamo i svih sugrađana koji su svoja znanja i rad utkali u povijest grada. Naša vizija razvitka Nove Gradiške nije sadržana samo u zbiru projekata već u osmišljavanju i provedbi upravljačkoga, gospodarskog, socijalnog i urbanističkog preporoda našega grada; grada u kojem će biti ugodno živjeti. Grad Nova Gradiška ima svoju viziju koju želi ostvariti i zadanih postulata se čvrsto držimo. Od srca vam čestitam jer je temeljni kriterij za ovo ugledno priznanje – znanje, kompetencije, talent, izvrsnost i uspješnost. Poštovane Novogradiščanke i Novogradiščani, Nova Gradiška je vrijedna svih naših napora! Čestitam vam Dan grada i blagdan župe i otvaram današnju svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška.”

Nakon predsjednice Gradskog vijeća, gradonačelnik Vinko Grgić obratio se svim nazočnima uz prezentaciju o uspjesima i ostvarenjima koji su on, njegovi suradnici ali i građani Nove Gradiške ostvarili u proteklih godinu dana za svoj grad. Pohvalio je Grad na  gospodarskim, urbanističkim, infrastrukturalnim, kulturnim i društvenim dostignućima, te povodom toga čestitao kako građanima, tako i svojim suradnicima na tome, ali uputio čestitku povodom 170-og rođendana grada Nove Gradiške.  

Nakon milozvučnih glasova pjevačke skupine ”Aurora” uz pjesmu Poslan bi Anđel Gabrijel , obratili su se u emotivnim govorima i dragi gosti: Ivan Babić, umirovljeni brigadir iz Zagreba koji je svoje ratne dane proveo i na novogradiškom bojištu, Mladen Mikolčević, ratni brigadir u miru, sin našega kraja, potom Stjepan Bošnjaković u ime Brodsko posavske županije, te županovo i svoje osobno ime i Davor Bernardić, predsjednik SDP-a RH koji je svome prijatelju Vinku Grgiću, te svim Novogradiščankama i Novogradiščanima uputio čestitke povodom Dana grada, ali i nadolazećih blagdana. 

Vrhunac svečane sjednice Gradskoga vijeća bila je dodjela javnih priznanja grada onima koji su svojim djelovanjem pridonijeli izvrsnosti grada. Predsjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška gospođa Ljepša Rakas Vujčić i gradonačelnik Vinko Grgić uručili su priznanja nagrađenima.

Medalje Grada primili su Marija Španović, za doprinos u obrani Domovine i dugogodišnji predan rad u Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata., 3. satnija 3. bojna 3. gardijske brigade “Kune” Zbora narodne garde Republike Hrvatske, za izniman doprinos u obrani grada Nova Gradiška tijekom Domovinskog rata i očuvanje istine i digniteta Domovinskog rata; Oldtimer klub “Classic 99”, za dugogodišnji rad i zalaganje u organiziranju izložbi starih vozila te očuvanje vrijedne tehničke baštine; Servis kućanskih aparata “Frigo” Nova Gradiška, za izniman doprinos u razvoju obrtništva i poduzetništva na području grada Nova Gradiška i Brodsko posavske županije; Hrvatska pjevačka skupina “Slavča”, za izniman doprinos u oživljavanju kulturne baštine, posebice glazbene tradicije.

Medalju grada primio je i Školski sportski klub Nova Gradiška “Elektrotehničar” Nova Gradiška, za postignute sportske rezultate te promicanje imena Grada Nova Gradiška.

Grb grada primili su: Dušan Soldatović, za stručni doprinos i hvale vrijedan rad na području cestovnog prometa i Terezija Grgić, za dugogodišnji rad u novogradiškom zdravstvu i humanitarni rad u prevenciji malignih bolesti.

Nagrada Grada Nova Gradiška posthumno je dodijeljena profesoru Josipu Ostiću, za osobit doprinos obrazovanju i očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta i nasljeđa te Tvrtki “Marković transport” Nova Gradiška, za iznimne poslovne rezultate u cestovnom prijevozu robe i doprinos gospodarskom razvitku Nove Gradiške.

Za kraj svečane sjednice pjevale su članice Pjevačke skupine “Aurora” , a nakon toga pogledali su i film o našem gradu, autora našeg sugrađanina Alena Kocića.

 

 

 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakUSVOJEN ‘Lex šerif’
Sljedeći članakNovi način registracije na granicama mogao bi izazvati gužve