U organizaciji Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška jučer je upriličena završna konferencija projekta „Job club – Centar jednakih mogućnosti”. Udruga je projekt provela u suradnji s Gradom Nova Gradiška i Industrijsko obrtničkom školom Nova Gradiška. Projekt je odobren kroz otvoreni poziv „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja faza III” kojeg je provelo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. 

„Job club – Centar jednakih mogućnosti” bio je pilot projekt na području Nove Gradiške proveden s ciljem omogućivanja jednakih mogućnosti za sve građane RH kroz osiguravanje ravnomjerne regionalne dostupnosti usluga razvijanja i usvajanja mekih vještina koje su neophodne na tržištu rada. Kroc centar jednakih mogućnosti Udruga je pružila nezaposlenim osobama podršku pri zapošljavanju kroz jačanje njihovih kompetencija te tako povećala njihovu zapošljivost i prilagodbu lokalnom tržištu rada.

Opći cilj projekta bio je doprinijeti povećanju stope zaposlenosti mladih osoba i osoba s invaliditetom, neovisno o stupnju obrazovanja, na području Grada Nove Gradiške i Brodsko posavske županije, te pridonijeti socijalnom uključivanju. 

Projekt je trajao 15 mjeseci, a grupni rad uključivao je 5 ciklusa intenzivnih treninga podijeljenih u 5 modula, svaki u trajanju od 3 tjedna. Svi su korisnici projekta dobili individualno savjetovanje u nekoliko navrata koje im je poslužilo kao karijerno usmjeravanje i planiranje kroz izradu osobnog akcijskog plana, molbe i životopisa. 

Kroz projekt je obuhvaćeno ukupno 62 korisnika, od čega 36 nezaposlenih osoba i 26 učenika završnih razreda srednjih škola. Među nezaposlenim osobama također je bilo 8 osoba s invaliditetom (osobe s oštećenjem sluha).  

-“Zadovoljstvo nam je podijeliti informaciju kako su od ukupnog broja nezaposlenih korisnika njih 15 pronašli posao nedugo nakon završetka edukacije, u čemu je veliku ulogu imalo njihovo sudjelovanje u projektu. Također, od ukupnog broja obuhvaćenih učenika njih 4 je pronašlo posao neposredno nakon završetka školovanja. Smatramo da smo korisnicima uspjeli dati ona znanja i vještine koje smo i trebali, zbog kojih su i došli na Job club, te zbog kojeg su prošli te edukacije i uspjeli su to iskoristiti i zaposliti se.” – izjavila je voditeljica projekta Nikolina Jureković

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 678.575,00 kuna uz intenzitet potpore od 100%. 

Rad udruge na projektu pohvalila je i zamjenica gradonačelnika, Ivana Trupina:

-“Udruga gluhih i nagluhih osoba Nova Gradiška je jedan primjer dobre prakse među možda 3-4 udruge u našem gradu. Provode zaista dosta velikih projekata financiranih i sufinanciranih od strane Europske unije i ministarstva s nacionalne razine i naravno od Grada Nova Gradiška. Potičemo njihov rad i njihovo poslovanje i rad s osobama s invaliditetom. Ovaj projekt je divan jer se hvalimo s istim brojkama, to je povećanje zaposlivosti, na čemu smo radili i mi kroz osnaživanje poduzetnika i onih koji će to postati.” 

Komentari