Povećanje broja osoba na svadbenim svečanostima, privatnim proslavama, sportskim događanjima, ali i pokopima novi je prijedlog Županijskog stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, koji će danas na odobrenje biti poslan Nacionalnom stožeru.

Naime, zbog činjenice da u posljednjih tjedan dana kontinuirano na području Županije epidemiolozi bilježe jednoznamenkast broj oboljelih odlučeno je da se ide s popuštanjem dijela mjera. – Zbog povoljnije epidemiološke situacije odlučili smo modificirati i popustiti mjere. Tako predlažemo da umjesto dosadašnjih 50 svadbene svečanosti mogu imati najviše do sto posjetitelja, ali uz uvjet da u prostoru u kojem se održavaju mora biti četiri kvadrata neto površine po osobi. Uz to nužno je voditi popis nazočnih osoba, čuvati ga 14 dana te isti, u slučaju potrebe, dostaviti Nastavnom zavodu. S popuštanjem mjera idemo i kada su u pitanju privatne proslave poput rođendana, prvih pričesti i krizmi. Do sada je na takvim okupljanjima moglo biti do 20 osoba, a novim prijedlogom je maksimalan broj dozvoljenih osoba do 50, uz iste uvjete kao za svatove kada je u pitanju evidencija nazočnih – kazao je načelnik brodsko-posavskog Stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković, dodavši kako na pokopima može biti do 50 osoba bez izravnog kontakta prilikom izražavanja sućuti. Ukinuta je i mjera neobjavljivanja mjesta i vremena održavanja pokopa.

Kada su u pitanju javna i sportska okupljanja u zatvorenom prostoru ih može biti do 300, a na otvorenom do 500 uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Uz to predloženo je i povlačenje mjere obveznog korištenja maske u restoranima.

– Mi smo ove prijedloge uputili Nacionalnom stožeru čiju odluku očekujemo najkasnije tijekom sutrašnjeg dana, a primjena predloženih mjera, bude li odobrena, išla bi od 1. listopada – poručio je Bošnjaković, uz napomenu, kako se sve ove mjere mogu ponovno pooštriti bude li to epidemiološka situacija zahtijevala.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je šest novooboljelih. U COVID1 zgradi trenutno je hospitalizirano deset osoba, od kojih je njih devet pozitivnih, o čega osam žena i jedan muškarac. Svi su stabilno. – Trenutno je situacija relativno povoljna i najbolji pokazatelj kako se poštivanjem mjera broj oboljelih može držati pod kontrolom. Stoga je itekako važno shvatiti kako pad broja oboljelih nije poziv za opuštanje, nego poruka svima nama kako i dalje trebamo biti savjesni i shvatiti da je osobna odgovornost svih najvažnija – istaknuo je, uz ostalo, dr. Josip Samardžić, ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice “dr. Josip Benčević”.

Izvor: SBplus
Foto: Ilustracija

Komentari