Elektronički otpad, gume, otpadna motorna i jestiva ulja, te još brojne druge vrste otpada moći će se odlagati na reciklažnom dvorištu koje je u procesu izgradnje na području Općine Rešetari. Iz tog razloga u općinskoj vijećnici Općine Rešetari upriličena je uvodna konferencija projekta ”Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari” o kojemu je detaljnije progovorio općinski načelnik Zlatko Aga:

– Općina Rešetari nakon sanirane deponije, koju smo završili prije dvije godine, kroz samu ideju i dobivanjem lokacijske dozvole, planirano je i reciklažno dvorište. U sklopu aktivnosti sanacije deponije čija je vrijednost bila 22 milijuna kuna, vrijednost reciklažnog dvorišta iznosila je više od pet milijuna kuna, kandidirali smo i aplicirali prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike krajem prosinca prošle godine gdje smo dobili prihvatljivost projekta u ukupnom iznosu od 4 milijuna i 860 tisuća kuna sa sufinanciranjem u iznosu od četiri milijuna i  četiristo tisuća kuna. Provedbom javne nabave, određivanjem izvođača i potpisivanjem ugovora dobili smo mogućnost i tehničke pomoći vidljivosti projekta, kao i nadzora. Prije desetak dana u potpunosti smo započeli sa izgradnjom reciklažnog dvorišta – rekao je zadovoljno Aga 

U sklopu aktivnosti koje provode uredit će i prilaz reciklažnom dvorištu, kako bi mještani svih sedam naselja mogli bez ikakvih problema odlagati otpad na reciklažnom dvorištu.

Projekt je financiran iz EU fondova putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.174.904,38 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi određuju se na 4.837.258,75 kuna.

Bespovratna EU sredstva iznose 4,1 milijun kuna, a Općina Rešetari u ovom projektu sudjeluje s 15% svojih sredstava.Korisnik projekta je Općina Rešetari, a razdoblje provedbe projekta je od 19. ožujka 2019. do 19. ožujka 2020. godine.Izgradnja reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari doprinosi povećanju stope odvojeno skupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, te doprinosi smanjenju količina CO2 i čuvanju prirodnih resursa zbog mogućnosti recikliranja. Kroz edukaciju stanovništva osigurava se prevencija nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada koje se može reciklirati i ponovna uporaba korisnih sirovina iz otpada.

Cjelokupno stanovništvo koje gravitira prema Općini Rešetari, imat će direktnu korist od izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta jer je isto osnovni preduvjet za poboljšanje sustava odvojenog prikupljanja otpada “od vrata do vrata”, što će u konačnici dovesti do toga da kućanstva imaju manje mjesečne račune za odvoz otpada. Stanovništvo će imati korist od projekta i tako da će imati uređeno mjesto na kojem će moći odložiti problematični otpad umjesto da ga odbacuje s komunalnim otpadom ili u prirodu. Pokretanjem reciklažnog dvorišta otvorit će se jedno novo radno mjesto za osobu iz evidencije nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na kraju, zadovoljstvo je iskazala i predsjednica općinskog vijeća, Milka Perković

– Izuzetno mi je drago što ovaj, ali i sve druge projekte provodimo u mandatu moga vijeća. Drago mi je što su moji vijećnici svojim odlukama doprinijeli da se to sve realizira i da učinimo našu sredinu dostojnom za život svakog njenog stanovnika – zaključila je Perković 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakNovogradiščani će sutra obilježiti 28. obljetnicu utemeljenja 121. brigade Hrvatske vojske
Sljedeći članakPotpisan ugovor za vrijedan projekt u Općini Rešetari