Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade pukovnije Nova Gradiška pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, Brodsko posavske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja sutra, 28. rujna organizira svečano obilježavanje 28. obljetnice utemeljenja ove slavne postrojbe Hrvatske vojske.

U 10,15 sa središnjeg gradskog trga u svečanom mimohodu branitelji i uzvanici krenut će put središnjeg spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje će položiti vijence i upaliti svijeće za sve poginule hrvatske branitelje.

U 11,15 u novogradiškom Domu kulture počet će svečana akademija i komemoracija za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje uz kulturno umjetnički program.

Ove godine u svečanosti obilježavanja sudjelovat će i Pukovnija vojne policije koja će demonstrirati tehniku svoga rada.

Podjsetimo, Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik Pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

U jesen 1994. godine 121. brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju.

U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“ 121. pukovnija, zajedno s 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe izvršava dobivenu zadaću na pravcu Novog Varoša i daje velik doprinos briljantno izvedenoj akciji „Bljesak“ . Pukovnija sudjeluje u „Oluji“ i i oslobađanju Dvora na Uni, a nakon „Oluje“ i u akciji „Una“.

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigadu HV-e Nova Gradiška visokim odličjem „Zrinski Frankopan“.

Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada / domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja.

Velik broj pripadnika 121. brigade / pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH. Vidljivo je da su pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH. Najveći doprinos dali su poginuli branitelji. U obrani i oslobađanju RH poginulo je 156, a ranjeno 536 njenih pripadnika.

Komentari
Prethodni članakSvi putevi sutra vode u Cernik: Čobanijada uz „Slavonske lole”
Sljedeći članakUskoro reciklažno dvorište na području općine Rešetari: ”Za općinu bez smeća”