HŽ infrastruktura uskoro će modernizirati željezničku prugu na dionici Okučani – Vinkovci, a za izradu studijske dokumentacije ovog projekta u svibnju je potpisala i 10, 7 milijuna kuna vrijedan Ugovor s konzorcijem koji čine Institut IGH d.d., Željezničko projektno društvo d.d., Granova d.o.o., Inženjerski projektni zavod d.d. i Rijekaprojekt d.o.o.

Kako spomenuta dionica dužine 131 kilometar velikim dijelom od oko stotinu kilometara prolazi kroz Brodsko-posavsku županiju, predstavnici HŽ infrastrukture održali su radni sastanak s zamjenikom župana Stjepanom Bošnjakovićem, predstavnicima Županijske uprave za ceste, Zavoda za prostorno uređenje, upravnih odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, Policije i drugih kako bi zajednički utvrdili sve relevantne prometno-sigurnosne parametre u svrhu izrade projektne dokumentacije.

Marko Hoić iz HŽ-a, ujedno i član projektnog tima, pojasnio je kako je rok za izradu studijske dokumentacije 13 mjeseci, a njezina svrha identificiranje mogućih infrastrukturnih i organizacijskih rješenja, ispitivanje njihove isplativosti, izbor optimalnih tehničko-tehnoloških rješenja za pojedine pružne dionice i čvorišta te određivanje prioriteta i vremenskog okvira za njihovu provedbu.

Stoga je na sastanku od lokalnih dionika zatražena dostava relevantnih podataka koji će poslužiti ne samo za izradu studijske dokumentacije, već kasnije i za izradu idejenih rješenja, višekriterijske analize, Studije izvodljivosti projekta, Prethodne ekonomske i financijske analize projekta (CBA) te Studije utjecaja na okoliš.

Slijedom zaključaka sličnog sastanka održanog u srpnju ove godine, Zavod za prostorno planiranje investitoru je već dostavio sve Prostorne planove Brodsko-posavske županije u vektorskom obliku, a od ŽUC-a i Policije su zatraženi podaci o broju cestovno – pružnih prijelaza što na državnim, što na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama, podaci o frekvenciji prometa ovisno o veličini naselja te podaci o broju eventualnih prometnih nezgoda kako bi se jasno izdefinirao broj onih pružnih prijelaza koji će u sklopu projekta modernizacije pruge biti denivelirani. Prema iznijetim podacima, na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 39 željezničko-cestovnih prijelaza koje bi trebalo denivlirati od čega se 14 nalazi na županijskim, a 2 na državnim cestama te su ih temeljem zakonskih odredbi Hrvatske željeznice dužne sanirati i prilagoditi.

Projekt modernizacije dionice Okučani – Vinkovci, koji trenutačno uključuje 12 željezničkih kolodvora i 13 željezničkih stajališta, nastavak je obnove tog koridora sufinancirane iz fondova Europske unije. Cilj je tog projekta ukloniti tzv. uska grla, čime će se omogućiti razvoj postojećih željezničkih kapaciteta, skraćivanje vremena prijevoza tereta i putnika te daljnji razvoj tog koridora.

Europska komisija odobrila je sredstva za sufinanciranje izrade cjelokupne projektne dokumentacije za rekonstrukciju željezničke pruge Okučani – Vinkovci iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) u iznosu od 9.535.045 eura, što iznosi 85 posto prihvatljivih troškova projekta koji iznose 11.217.700 eura. Preostalih 15 posto vrijednosti financirat će se iz vlastitih sredstava.

Izvor/Foto: Brodsko-posavska županija 

Komentari
Prethodni članakDavor Gobac otvorio izložbu slika u Novoj Gradiški
Sljedeći članakAutomobil naletio na 9-godišnju djevojčicu