Kao što smo već nedavno pisali na našem portalu, Ministarstvo unutarnjih poslova ove godine planira aktivirati novih 59 kamera na 122 lokacije u Hrvatskoj. Među njima, jedna od njih će se nalaziti i na našem području, u Kovačevcu. Često puta mnogi od nas znaju premašiti propisanu brzinu vožnje i malo jače stisnuti papučicu na gasu, pitanje koje slijedi nakon toga svakako je: Kolika je tolerancija fiksnih kamera za mjerenje brzine na našim prometnicama?

– Ovisno o propisanoj, odnosno ograničenoj brzini, na određenoj dionici ceste tako policijski službenici iz policijske postaje, na čijem se nadležnom teritoriju nalazi fiksni uređaj za nadzor brzine kretanja vozila u cestovnom prometu, podešavaju vrijednost brzine u navedenom uređaju od koje će se fotografirati/snimati vozila koja se kreću istom ili većom brzinom od one koja je zadana u uređaju.

Najveće dopuštene mjerne pogreške mjerila brzine ne smiju biti veće od ± 3 km/h za brzine do 100 km/h, a iznad te brzine ne smiju biti veće od ± 3 %. Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 % izmjerene brzine. Navedeni mjeriteljski zahtjevi propisani su Pravilnikom o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnome prometu.

Kod procesuiranja prometnih prekršaja nepropisne brzine mjerodavna je ona brzina koja se dobije tako da se od izmjerene vrijednosti brzine u uređaju odbije vrijednost sigurnosne razlike kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine odnosno mjerne metode – ističu u MUP-u.

Stoga, valja imati na umu činjenicu da na cestama izvan naselja treba sigurnosnoj razlici kamera dodati i brzinu veću od ograničenja do 10 km/h i ne morate se bojati kazne.

Komentari
Prethodni članakCernik: Sutra obilježavanje Dana općine; bogat zabavni program, Ćuptetijada, tamburaši
Sljedeći članakSvečano obilježen Dan vrtića Nova Gradiška