Iz zoološkog vrta u Ručici kod Slavonskog Broda u posljednjih desetak godina u divljinu, njihovo prirodno okruženje, vraćeno je više od 700 životinja, najviše sova, čaplji, roda i drugih ptica. Ovo je jedini zoo-vrt u Hrvatskoj koji ne uzima samo iz prirode, već joj vraća divlje životinjske vrste, i to zahvaljujući Centru za zbrinjavanje zaštićenih životinja otvorenom prije jednog desetljeća.

To je svojevrsna sigurna kuća za svu divljač koja je iz nekog razloga stradala u prirodi ili u dodiru s čovjekom.

– Na slobodu pustili jednu rodu koju je udario auto. Krilo joj je bilo slomljeno na dva mjesta, ali uspješno se oporavila. Kasnije smo saznali da se u blizini Beograda sparila s jednom domaćom rodom. Napravili su gnijezdo i dobili pet mladunčadi, što je izuzetan uspjeh kojim se ponosimo. Isto se dogodilo s jednom rodom koja je odletjela u Lonjsko polje, parila se i dobila troje mladih – kaže vlasnik zoo-vrta Mirko Milec za Lokalni.hr

Osim zaštićenih životinja, u Ruščici su othranili i zbrinuli i jako puno mladunčadi koja ne spada pod strogo zaštićene svojte poput lanadi, divljih zečeva, vjeverica, šojki, kosova… Neke životinje su zaplijenjene, a neke su pronašli građani. Često su u vrlo lošem stanju, dehidrirane, iscrpljene, izgladnjele i ozlijeđene. Ipak, uz skrb veterinara i osoblja, oko 80 posto ih se oporavi i vrati u prirodu. One koje to nisu u stanju ostaju na daljnjoj skrbi u Ruščici ili se raspodijele u neki drugi edukacijski centar ili zoološki vrt.

Upravni odjel za gospodarstvo Brodsko-posavske županije, točnije, Povjerenstvo za ocjenjivanje programa, projekata i manifestacija udruga i drugih neprofitnih organizacija koje doprinose razvoju gospodarstva na području Županije, donijelo je Odluku o odobravanju financijskih sredstava za 2019. godinu, javlja SBPlus

Izabrana su tri korisnika kojima će biti dodijeljeno ukupno četrdeset tisuća kuna, to uključuje i Udrugu za zaštitu životinja Ruščica u 2019. godini

Za „Program rada Udruge za zaštitu životinja Ruščica u 2019. godini”, bit će izdvojeno dvadeset tisuća kuna. Podsjetimo, obitelj Milec već godinama na svom imanju skrbi o više od četiristo životinja s raznih strana svijeta. U njihovu Centru za zbrinjavanje one završe, primjerice, nakon što ih zaplijene carinici jer su zakonom strogo zaštićene vrste ili stoga što, zbog nekog drugog razloga, trebaju ljudsku pomoć u daljnjem preživljavanju.

Uz Županiju, obitelji u hranjenju i skrbi za životinje pomažu Ministarstvo zaštite prirode i okoliša, varaždinska Vindija, Vlado Gačić koji osigurava ribu za rode i labudove te Ivica Grabovac koji godinama daruje kifle, kruh i ostale pekarske proizvode.

Ipak, s obzirom na broj životinja te obveze prema njima, pomoć Županije Milecovima će zasigurno dobro doći.

Navedena su financijska sredstva osigurana Proračunom Brodsko-posavske županije, a nadležni Upravni odjel za slična financiranja ove godine na raspolaganju ima ukupno 120 tisuća kuna.

Mali dio onoga što možete vidjeti u Ruščici, donosimo u fotogaleriji u nastavku:

Foto: Bernard Kumić za RNG 

Komentari
Prethodni članakKad će se vratiti proljeće?!
Sljedeći članakUčenici OŠ “Dragalić” odlični u slovkanju