Manojlo Milovanović umro je u Banjoj Luci, piše Index.hr.

Umirovljeni general vojske bosanskih Srba Manojlo Milovanović umro je u Banjoj Luci, izvijestili su lokalni mediji u BiH.

Milovanović je bio desna ruka osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i odnašao je niz visokih dužnosti. Bio je načelnik Generalštaba vojske bosanskih Srba, ministar obrane RS-a od 1998. do 2001. godine te član Senata RS-a od 2009. godine, ističe Radio Sarajevo.

Iako je rukovodio nizom operacija, Milovanović nikada nije bio optužen u BiH za ratne zločine, no zato je istraga protiv njega vođena u Slavonskom Brodu, a županijski sud za njim je 2014. godine raspisao i tjeralicu zbog sumnje da je naložio raketni napad na Novu Gradišku 19. rujna 1995.

“Tvrdi se kako sam ja izdao zapovijed generalima (vojske RS) Taliću, Kelečeviću i trojici pukovnika, tako da nas je u tom papiru šest ‘upetljano’ zbog neke rakete”, kazao je Milovanović, objašnjavajući kako se svu šestoricu tereti da su namjeravali gađati civilno stanovništvo. Dodao je i kako je svoju “nevinost dokazivao i u Haagu i u Sarajevu” te da se nakon svega osjeća jadno.

”Poklopili smo Srebrenicu, pitao sam što dalje”

Tuzlanski.ba podsjeća na njegov komentar genocida u Srebrenici, kada je upitan je li se kao drugi čovjek vojske bosanskih Srba složio oko načina na koje su se tamo izvodile operacije. General je odgovorio da mu je žao, ali pritom nije spominjao civile – bilo mu je žao što su tamo angažirane snage koje bi on mogao bolje iskoristiti na drugim bojištima.

“Kada smo 1993. godine osvojili Konjević Polje i, praktično, ”poklopili” Srebrenicu, prije dalje akcije, kontaktirao sam s Mladićem i Karadžićem i pitao ih ‘šta dalje’. Oni su, koliko se sjećam, bili na nekim mirovnim pregovorima u Ženevi. Karadžić mi je rekao da stanem, a Mladić da nastavim operaciju. Rekao sam im da se usaglase, pa da mi se ujutro jave. Nisu mi se javili, pošto se, očigledno, nisu usaglasili.

Vidio sam kakvo je stanje u Srebrenici i oko nje, gdje je bilo dosta civila, odlučio sam da se povučemo. Izbjegnuto je, bez sumnje, ono što se dogodilo dvije godine kasnije, u srpnju 1995. godine. Od tada sam bio na drugim zadacima, daleko od Srebrenice. Da mi je bio na raspolaganju bar dio snaga koje su, tada, bile angažirane u toj regiji, bilo bi mi mnogo lakše na zapadno-krajiškom ratištu.” komentirao je.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je povodom Milovanovićeve smrti izjavio kako je njegova smrt “gubitak za cijeli srpski narod”, dok ga je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović nazvala “hrabrim i časnim generalom”.

Foto/Izvor: Index.hr

 

Komentari
Prethodni članakIndustrijsko obrtnička škola: Valamar Riviera stipendirat će učenike s 1.200,00 kn u zanimanjima kuhar, konobar, slastičar…
Sljedeći članakŠtrajk u osnovnim i srednjim školama: Evo tko štrajka u Novoj Gradiški