Učitelji i nastavnici u više od tisuću osnovnih i srednjih škola danas su u štrajku. Prema uputama sindikata i štrakaških odbora, trebao bi trajati od 8 do 13 sati, a o ravnateljima i školama ovisit će kako će biti organizirana dežurstva za djecu.  Iako se u većini škola neće održati nastava, iz sindikata i iz Ministarstva obrazovanja poručili su da sigurnost djece i njihovo pravo na obrazovanje ne smiju biti zanemareni. 

Nakon što je neuspješno završilo mirenje Vlade i školskih sindikata u školama diljem Hrvatske krenuo je štrajk. Kakva je situacija u osnovnoj školi “Matija Gubec” Cernik rekla je sindikalna povjerenica Alenka Kovačević:

-” U OŠ Matija Gubec je stopostotni štrajk, smatramo da naša profesija nije dovoljno cijenjena kao ranije. Ne želimo nikoga uskrati, već da nam se vrati uzeto ranije radi boljitka naše države. Borimo se za svoje pravo. Ravnateljica je obavijestila roditelje i učenike, svi su zbrinuti, prijevoz za učenike putnike je organiziran. Kuharica je u štrajku, no djeca koja su došla u školu i čekaju prijevoz neće ostati gladna. Sve teče u najboljem redu.”

Štrajk će biti proveden cirkularno. To znači da će prvoga dana, u četvrtak, cijela Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će sudjelovati po nekoliko županija – objasnio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

-” Jutros su svi zaposlenici i pomoćno osoblje OŠ Ljudevit Gaj u štrajku. Učenici putnici nisu došli jer su roditelji po vijestima iz medija zaključili da djecu ne šalju u školu. Učenici koji su došli su zbrinuti, nemamo produženi boravak ili neki organizacijski oblik u školi. Štrajk se provodi bez problema, a sutra normalno nastavljamo s radom. Što taj cirkularni štrajk predstavlja za našu županiju, čut ćemo kroz nekoliko dana. Što je najvažnije, djeca su zbrinuta. – rekla je ravnateljica OŠ “Ljudevit Gaj” Nova Gradiška Blagica Pečnjak.

-” Svi djelatnici u našoj školi  jednoglasno su se izjasnili za štrajk, zbog toga nemamo mogućnost organiziranja nastave. Svi su jedinstveni i podržavaju štrajk, isto tako i ja kao ravnateljica škole. Uistinu je mali broj učenika došao u školu, naša web stranica nije radila i nismo mogli staviti obavijest o najavljenom štrajku. Glavni razlog štrajka je povećanje koeficijenta složenosti poslova, ono što mogu reći u ime djelatnika svoje škole je da uistinu radimo. Plaće su male i zaslužujemo nešto bolje, kao i bolji status u društvu. Dajemo sve od sebe djeci, omogućavamo im najviše koliko možemo. Puno radimo na sebi i željeli bi da se to prepozna.- izjavila je ravnateljica OŠ “Mato Lovrak” Vesna Lončar Cindrić.  

-” Jutros smo krenuli sa željom za radom kako smo jučer isplanirali, ali obzirom na okolnosti koje su nastale jer dogovor sindikata i Vlade nije uspio i pokrenut je štrajk. Dobili smo naputak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kako se škola treba ponašati i ja kao ravnatelj ustanove ću ispoštovati ono što se traži. Jedan dio djelatnika nakon održanog sastanka odlučio je raditi i oni su sa učenicima na svom radnom mjestu. Sve ćemo organizirati tijekom dana, malo nas je to sve zateklo jer nismo objavili štrajk dio učenika nije došao na nastavu.” – rekao je Mijo Matošević ravnatelj IOŠ Nova Gradiška.

Odaziv štrajku, prema preliminarnim podacima, mogao bi biti izuzetno visok, budu li nastavnici postupili kako su najavili, procjenjuje se da će ih ukupno dvije trećine danas štrajkati. No, čini se da je odluka o štrajku ipak iznenadila i nastavnike i ravnatelje – zapravo su očekivali da će mirenje uspjeti. Oni nastavnici koji izraze da žele raditi imaju i tu mogućnost.

-” Djelatnici Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška podržavaju štrajk, velika većina nastavnika je u štrajku. Učenike koji su došli u školu smo zbrinuli. Došao je jedan cijeli razred, s njima ćemo odraditi nastavu koliko budemo u mogućnosti. Ostale učenike smo smjestili u školu, kako budu imali prijevoz tako će ići svojim kućama. Za sutra još ništa ne znamo, molim učenike da prate našu web stranicu jer trenutno nemamo više informacija. – izjavila je ravnateljica ETEŠ Nova Gradiška Sanja Müller-Zoričić.

-” U Gimnaziji Nova Gradiška dio djelatnika je u štrajku. Dio profesora ne štrajka i mi smo u potpuno zakonskom okviru učenicima organizirali nastavu ili primjerene oblike odgojno obrazovnoga rada. Svi učenici su zbrinuti i škola je otvorena. O svakom razredu vodimo računa. Sutra je normalan nastavni dan, učenici i roditelji trebaju pratiti web stranicu škole sve obavijesti o organizacijskom procesu.” – zaključila je ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik.

Kako su Branimir Mihalinec i Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, najavili da će štrajk trajati do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, na potezu je sada Vlada. Podsjetimo, školski sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti poslova svih zaposlenih u obrazovanju, čime bi im se plaća povećala za oko šest posto. No, Vlada je odbila njihov zahtjev te ponudila povećanje od dva posto od 1. listopada i dva posto od 1. lipnja 2020. godine.

Kako doznaje Jutarnji, HNS, iz čije kvote dolazi nestranačka ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, izradio je akcijski plan za povećanje plaća koji bi zahvatio 68 tisuća zaposlenika: svih učitelja, ravnatelja, suradnika u obrazovanju.

Za to se predviđa proračunsko ulaganje od 354 milijuna kuna. U prosjeku bi plaća svakom zaposleniku u osnovnoj i srednjoj školi mogla rasti i do 600 kuna.

 

Komentari
Prethodni članakUmro general koji je bio Mladićeva desna ruka: Zbog raketiranja Nove Gradiške tražila ga je i Hrvatska
Sljedeći članakHrvatska bi uskoro mogla dobiti novi državni praznik