Program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” i dalje se provodi na području Brodsko posavske županije. Informativno pravni centar iz Slavonskog Broda provodi ovaj program kojemu je cilj osiguravanje pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela sedmu godinu za redom. IPC je odgovoran za provedbu Programa na području Brodsko posavske i Sisačko moslavačke županije. Nositelj Programa je Ženska soba Zagreb, a financijski je podržan od Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske. Povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela, Informativno pravni centar i Policijska postaja Nova Gradiška jučer su u središnjoj gradskoj Ulici slavonskih graničara organizirali javnu akciju kako bi građane informirali o njihovim aktivnostima.

Informativno pravni centar je organizacija civilnog društva utemeljena radi pružanja besplatne pravne pomoći socijalno ugroženim skupinama stanovništva pri ostvarivanju njihovih ljudskih i građanskih prava i za jačanje civilnog društva i aktivnog građanstva na području naše lokalne zajednice i šire regije. Program „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.

Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, a Informativno pravni centar je odgovoran za provedbu na području Brodsko-posavske županije.

– Sudjelovanje u sudskom postupku može biti stresno i nelagodno iskustvo, no dobra je činjenica da i u našoj, Brodsko posavskoj županiji postoji mjesto gdje se mogu saznati prava i dobiti odgovarajuća pomoć i podrška.

Pružanjem stručne psihosocijalne,pravne i savjetodavne pomoći te kroz direktnu podršku na sudu nastojimo smanjiti nelagodu, strah i stres, osigurati povjerenje u pravosudni sustav te osigurati učinkovitije ostvarivanje zakonskih prava žrtava kaznenih djela. Sve usluge su besplatne, a važno je naglasiti da je uz Informativno pravni centar u Savonskom Brodu, Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja otvoreno i u Novoj Gradiški. Svakome tko nam se javi pružit ćemo emocionalnu podršku, informacije o pravima i obvezama žrtve i svjedoka, informacije o tijeku istražnog i sudskog postupka te o ulozi žrtava i svjedoka u postupku, informacije o mogućnosti ostvarenja posebnih prava žrtava pod određenim uvjetima (novčana naknada, stručna pomoć savjetnika), pratnju na sudu i psihološku podršku uz potpunu zaštitu privatnosti i tajnosti osobnih podataka – ističe Sanja Galović, djelatnica u Informativno pravnom centru Nova Gradiška – ističe Sanja Galović, djelatnica u Informativno pravnom centru Slavonski Brod.

 

 

Komentari
Prethodni članakSutra obilježavanje Dana 4. pješačke bojne 5. Gbr “Sokolovi”
Sljedeći članakSud mladom Novogradiščaninu trajno oduzeo auto. Sad pripada državi.