Iako se po vremenskim uvjetima i temperaturama ovih dana ne bi dalo zaključiti u kom se mjesecu nalazimo, podsjećamo vozače da je 15. studenog na snagu stupila Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i i infrastrukture. Uporaba zimske opreme za sva motorna vozila je obvezna bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Ukoliko na svoje “ljubimce na četiri kotača” niste stavili zimsku opremu, očekuju vas i znatne novčane kazne.

Novčanom kaznom u iznosu od 5 do 15 tisuća kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Novčanom kaznom u iznosu od tisuću i pol do 5 tisuća kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Naravno, uslijedit će i isključenje iz prometa. Prema zakonu, zimska oprema obvezna je do 15. travnja.

Komentari
Prethodni članakVisoka škola Primus, ispratila sedmu generaciju studenata
Sljedeći članakVukovar je simbol, a ne grad