Nadamo se da će vam i ovotjedni jezični savjeti koje smo emitirali u utorak, 24 siječnja, pomoći kako biste ispravili dvije pogreške koje često srećemo u pisanom i govorenom izražavanju.

Uhapsiti ili uhititi???

U vrijeme kada se pravna država nastoji urediti po mjeri zakona, mnogi završavaju u zatvorima, a o njima slušamo opširne izvještaje kako ih se „uhapsilo“ ili „uhitilo“. Današnji hrvatski standardni jezik nalaže upotrebu riječi „uhititi“, naglašavajući da su riječ  „hapšenje“ i sve njene izvedenice  – tuđice koje treba izbjegavati jer postoji adekvatna zamjena za riječi hrvatskoga korijena. Prema „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ „uhititi“ znači „uhvatiti, obuzdati, lišiti slobode i sl.“. Za riječ hapšenje stoji gotovo isto značenje, ali i objašnjenje korijena riječi: turski hapis:zatvor <<<što opet dolazi od<<<arapski habs. Riječ „hapšenje“ upotrebljavala se u bivšem službenom jeziku hrvatsko – srpskome, a budući da se danas koristi hrvatskim standardnim jezikom, svaki pojedinac, ustanove i službe trebaju izbacivati ovu tuđicu i mijenjati ju hrvatskim varijantama, a to su: „uhititi, uhićenica, uhićenik, uhićenički, uhićenje, uhićivati, uhidba, uhidbeni, uhidbenica“.


Je li pravilno reći tijekom ili u toku?

Od imenice „tijek“ tvori se prijedlog „tijekom“ koji ima vremensko značenje, odnosno označuje da se što proteže u određenome razdoblju. Riječ „tok“ uglavnom se odnosi na nešto stvarno ili opipljivo: „tok rijeke“, ili na nešto apstraktno što ima veze s kretanjem u prostoru, a nema veze s kretanjem u vremenu. Tako se „tok“ upotrebljava u sintagmama: „magnetski tok“, „svjetlosni tok“, „riječni tok“, „kružni tok“, „tok misli“. Od te riječi dolazi i riječ „protok“.
Npr. „Prošli smo kružni tok“, „Riječni tok Drave“. Imenica „tijek“ uglavnom se odnosi na vrijeme: „tijekom noći, tijekom dana, tijekom godine, tijekom života, tijekom mjeseca“. „Napisat ću prilog tijekom dana“. Nikako nije dobro: „Napisat ću prilog tokom dana“. Ispravna je rečenica „Tijekom prošle godine,  uvidio sam greške“. Pogrešno je: „Tokom prošle godine, uvidio sam greške“. Dakle, moguće je reći:“U gornjem toku rijeke Kupe ima pastrva i klenova.“
BItno je znati kada se upotrebljava prijedlog „u“ u  kombinaciji s „tijekom“ i „tokom“.
Nikako se ne bi moglo reći: „U tijeku dana smo pekli  kolače“ ili „U tijeku godine stanje se pogoršalo“. Ispravno je: „Tijekom dana pekli smo  kolače“, „Tijekom godine stanje se pogoršalo“. Prijedlog „u“ treba upotrebljavati  u kombinaciji s „tokom“ kada izričemo neko stanje. Primjer: „U donjem toku Krke voda je mirnija“. Kada se govori o kretanju, prijedlog „u“ nije potreban, npr.: „Splavarit ćemo donjim tokom rijeke“. Nepravilno bi bilo reći kako ćemo splavariti u donjem toku rijeke. Pogrešno je: „tokom godine; tokom Drugoga svjetskog rata; tokom života“.

Pravilno je: „tijekom godine; tijekom Drugoga svjetskog rata; tijekom života“. Rečenica u kojoj je na pravilan način upotrijebljen prilog tokom i prilog tijekom: „Nekoliko puta smo ulazili u kružni tok, i to tijekom cijeloga dana“.

Komentari
Prethodni članakBezvoljni ste i bez energije?
Sljedeći članakNe propustite!