Mrak potiče izlučivanje melatonina, hormona epifize, a melatonin pridonosi razvoju sezonske depresije, ali zimska depresija o kojoj se mnogo govori nije verificirana kao klinički entitet, ni službeno prihvaćena kao bolest

Treći siječanjski ponedjeljak je iza nas. Sniženo raspoloženje, bezvoljnost, pretjeranu pospanost ili nesanicu, razdražljivost ili pretjerani pesimizam i nakon tog dana, međutim, osjećaju mnogi. Kratki i hladni zimski dani velikom broju ljudi donose loše raspoloženje, a razlog je tome, spoznali su stručnjaci, u činjenici da mrak potiče izlučivanje melatonina, hormona epifize. Povećane količine melatonina pridonose razvoju sezonske ili zimske depresije, stanja koje u težim slučajevima može zahtijevati i pomoć liječnika.

Zimska depresija javlja se u kasnu jesen ili zimu, a u većini slučajeva prolazi potkraj zime, kad dani postaju sve dulji. Službeni joj je naziv sezonski poremećaj raspoloženja (SPR), a procjenjuje se da pogađa između dva i pet posto stanovništva, što znači da u nas od te zimske boljke boluje više od 200.000 ljudi. Nije sasvim sigurno zbog čega zimska depresija jedne muči, a druge ne, no bitnu ulogu u tome imaju nasljedni faktori, godine i kemijski procesi u mozgu.

Obzirom kako i na nas utječe ova pojava koju bismo svi željeli izbjeći, donosimo vam i nekoliko savjeta koji mogu pomoći u popravljanju raspoloženja:

-jedite više voća i povrća, a izbjegavajte masnu i prženu hranu, pijte dovoljno tekućine uz izbjegavanje alkohola i kofeina, provodite vrijeme na otvorenom izlažući se dnevnom svjetlu i bavite se tjelovježbom, i naravno dobro se naspavajte jer jutro je uvijek pametnije od večeri!

 

Komentari
Prethodni članakPozivnice i uputstvo za buduće uspješne i educirane majke
Sljedeći članakUhapsiti ili uhititi/ tijekom ili u toku