Samo je osam dana ostalo do uvođenja fiskalizacije u ugostiteljske objekte, a ugostitelji su očekivano nespremni. Tek trećina ukupnog broja ugostitelja kupila je od Fine certifikat za autorizaciju i povezivanje s Poreznom upravom što će osigurati trajnu internetsku vezu u neprekidnom kontaktu s poreznicima. Informatičari usklađuju softver postojećih kasa s programom fiskalizacije, a oni koji nemaju PC blagajne trebali su već uložiti nekoliko tisuća kuna u opremu. Nakon 0 promila, zabrane pušenja i sveprisutne ekonomske krize, fiskalizacija je, smatraju stručnjaci, onaj zadnji čavao u lijes ugostitelja.
Ovoj tvrdnji priklanja se i Novogradiški računovođa Ivan Capan, te ističe kako svakako nije ekonomski trenutak za uvođenjem fiskalizacije, tim više što se izvedba njenih tehničkih detalja dovodi pod veliki pritisak: “Zakon je donesen u 12. mjesecu, stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine, a zadnji protokoli izašli su tek 15. prosinca. Još uvijek ne radi stvarni server Porezne uprave. Do njegovog otvaranja 27. prosinca radi testni server, no neke stvari će se razlikovati u pristupu ta dva servera. Fizički i tehnički, jako je teško ugostiteljima sve uštimati i staviti u funkciju u roku pet dana. I mi informatičari i programeri imat ćemo puno posla, a i sami ugostitelji, privikavanjem na novi program. Ugostiteljima je već sada vrijeme povećanog obujma posla, kamoli kad im dođete s novim programom koji radi drukčije nego što je radio stari softver. Tu zapravo ulazimo u jednu priču koja je vrlo kratka s rokovima, a upitna s uspjehom”.
Najteže je ugostiteljima koji koriste unajmljene prostore i kojima je teško zaraditi i onu minimalnu plaću. Stoga se procjenjuje kako će fiskalizacija ugasiti između 10 i 20 % ugostiteljih objekata, što znači gašenje oko 3500 objekata i nestanak 4000 radnih mjesta u ugostiteljstvu. Problem leži i u primjeni novih poreznih stopa. Naime, istoga dana se uvodi snižena stopa PDV-a u turističkom sektoru, što uključuje i uslugu pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, te vina i piva u tim objektima.
“Sve osim žestokih alkoholnih pića ide na 10 %. Žestoka alkoholna pića su 25 %. Sad ugostitelji imaju dilemu – spustiti cijenu (realno im PDV pada za 15 % na većinu artikala) ili ostaviti cijenu na sadašnjem nivou, pa za tih 15 % povećati svoju zaradu kako bi se anulirali troškovi energije i grijanja, kao i ostali troškovi koji su porasli u ugostiteljskom poslovanju. Kakva će biti odluka kojeg ugostitelja, teško je sada reći”, objašnjava Capan dilemu uvođenjem snižene stope PDV-a, ali i ističe jedan dobro znani apsurd. “Nije rijedak slučaj da u istoj tvrtki imamo i trgovinu i kafić. U trgovini će se pivo prodavati s PDV-om od 25 %, a u kafiću s 10 %. Hoće li i tu biti manipulacija, teško je sada reći. S druge strane, uz pad kamatne stope u ugostiteljstvu, dolazi do opće stope porasta PDV-a od 5 % koja se odnosi na kruh, mlijeko, kino ulaznice itd. Prva reakcija trgovačkih lanaca i pekara je kako neće doći do poskupljenja proizvoda, no neminovno će se ta cijena kad-tad podići za 5 %”.
Porezna uprava najavila je kako će instantno nakon dočeka Nove godine pečatiti objekte koji nisu fiskalizirani i zatvarati ih uz propisivanje kazni i do 500.000 kuna. Od fiskalizacije Vlada očekuje prihod od milijardu kuna godišnje.
Autor: Zorislav Knežević/photo: RNG, ilustracije